Karbohydrater og betennelse

Stadig flere opplever bedring i helsen sin når de reduserer karbohydratene. Akkurat dette synes jeg er VELDIG spennende! 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi ser faktisk at betennelsesmarkørene i kroppen ØKER ved inntak av glukose. 
Glukose er sukker, og fins i alle typer karbohydrater. 
Noen er langsomme, noen er raske, noen er sunne og noen er usunne. 
Fellesnevneren er at alle typer karbohydrater brytes ned til glukose i tarmen din! Fra tarmen går glukosen over i blodbanen, her kjenner vi den som blodsukker og for at ikke dette skal bli dødelig for oss MÅ vi ha insulin for å frakte blodsukkeret ut av blodet. 

Jo mer blodsukker, jo mer insulin. Jo dårligere insulinet funker, jo mer insulin trengs. Insulin er et lagringshormon som vi kan se for oss som en nøkkel. Den tar altså blodsukkeret med seg, låser opp cellene våre og lagrer blodsukkeret som overskuddsenergi, med mindre vi har brukt det opp med en gang da på en løpetur, litt husarbeid eller noe annet aktivt. Er vi IKKE aktiv nok i forhold til hvor mye karbohydrater vi spiser vil dette bli lagret som overskuddsenergi INNE i fettcellene våre. Og da blir vi tjukke. 

Så tilbake til betennelsene. De fleste av oss går rundt med lavgraderte betennelser som med tid kan gi oss – 

 • Hodepine
 • Migrene
 • Smerter i muskler og ledd
 • Overvekt
 • Søvnproblemer
 • Dårlig humør, nedstemthet og sinne
 • Fordøyelsesplager
 • Eksem
 • Trøtthet, utmattelse og utbrenthet
 • Hormonforstyrrelser som uregelmessig menstruasjon og ufrivillig barnløshet

Hvordan henger dette sammen med karbohydrater og blodsukker?!
Jo, nivåene av betennelsesmarkørene LIGHT øker i takt med økt insulinutskillelse. Personer med diabetes har større mengde LIGHT i blodet sitt enn de som har et stabilt blodsukker. 
LIGHT er knyttet til mekanismene som skader blodårene våre og som svekker insulinproduksjonen, en vond sirkel. Dårlig insulin øker behovet for mer insulin, og mer insulin øker LIGHT. 

LIGHT er et cytokin, en type protein som er betennelsesdannede og som gjør at cellene i kroppen vår ødelegger seg selv. 

Forskning viser at celler som ble stimulert med både LIGHT og sukker hadde en markant økt utskillelse av flere andre betennelsesdannede stoffer, (kalt inerleukin-8 og MCP-1) ikke bare i løpet av de timene cellene ble stimulert men også 24 timer etter stimuleringen sluttet. 

Dette forteller oss at karbohydrater, altså sukker / glukose øker betennelse i kroppen vår på flere ulike måter. Ikke bare når vi inntar karbohydrater, men også i et helt døgn etter inntaket. Jeg har lenge vært opptatt av –

 • Betennelse 
 • Fordøyelse
 • Vekthåndtering
 • Energi
 • Mat for mental helse

Dette er det mest effektive jeg har sett, daglige tilbakemeldinger slutter aldri å glede eller overraske meg. Endelig kan vi få bukt med betennelser, helse og trivsel på en utrolig fin og helhetlig måte.