Biorytmen i praksis

Biorytmen har fokus på at du skal kunne spise variert og alle typer næringsstoffer som vi har – fett, proteiner og karbohydrater.
Vi må bare porsjonere disse ut gjennom dagen slik at de jobber på lag med kroppen vår og ikke mot oss.

La meg gi deg et eksempel –

Wasa / rugsprø knekkebrød til frokost – fettfattig, lite proteiner – rik på karbo
Bagett til lunsj – fettfattig, lite proteiner – rik på karbo
Pasta til middag – fettfattig, lite proteiner – rik på karbo.
Kjøp brød til kvelds – fettfattig, lite protein – rik på karbo.

I tillegg har alle disse eksemplene på måltider en annen ting til felles – de er næringsfattig.
Du får ikke i deg mye nærings – vitaminer og mineraler i tillegg til en gitt mengde fett og proteiner med å spise slike knekkebrød, eller en bagett, eller pasta lagd på polert hvitt mel, eller kjøpbrød som så mange har i kostholdet sitt.

Dette eksemplet over er en faktisk situasjon for veldig mange.
De spiser magert, får i seg litt for lite proteiner og har karbohydrater i absolutt alle av dagens måltider, stortsett dominerer karbohydrater måltidet.

Det blir ubalanse.

Med biorytmen så rydder vi opp i kostholdet, fordeler fett når kroppen best forbrenner fett, setter inn gode kilder til proteiner der de trengs og sparer karbohydratene til kvelden. Og dette er det noen som har lurt på, hvorfor spise karbohydrater når aktivitetsnivået naturlig ikke skal være høyt som på kvelden? Blir vi ikke tjukke da? Må vi ikke være i aktivitet når vi spiser karbohydrater for å bruke opp denne glukosen i blod og muskler?

Jo i hovedsak men så er kroppen vår satt sammen på en veldig interessant og fin måte. For eksempel, du må velge karbohydrater som er rik på fiber og langsomme. Ikke de raske – hvitt mel og sukker.Med å innta mest fett og proteiner tidlig på dagen jobber du med hormonene og kroppen din, du øker fettforbrenningen og tilførselen av energi, holder blodsukkeret stabilt.
Så skjer det noe, særlig hos kvinner – på grunn av hormoner.
Stopper vi tilførselen av karbohydrater totalt vil kroppen etter noen uker / måneder blir kroppen stressa. Binyrene våre begynner å bli slitne og jobber da imot kroppen – så stopper vektnedgangen, kroppen lagrer vann, du føler deg sliten, trøtt, sur og svimmel.
Hva skjedde?
Total mangel eller for lite av et næringsstoff ser ut til å ha dårlig påvirkning på kroppen.
Så er det noen som begynner å spise mer karbohydrater til frokost, vekten går enda oppover, de er enda slitne.
De tenker nok riktig, de bare har begynt i feil ende.
De vet bare ikke helt hvordan kroppen fungerer, hormoner er et STORT tema.

Ved å øke inntaket av karbohydrater senere på dagen og kvelden får du en økning i det naturlige leptidsignalet (som inntrer 2 – 4 timer etter innsovning, så søvn er viktig for å regulere vekta og dempe stress). Et leptidsignal som gir økt fettforbrenning gjennom natten og utover på dagen etter.

Starter du så neste dag med biorytmen – mest fett og proteiner tidlig på dagen for å forlenge den allerede fettforbrennings modusen du er i er du på GOD vei. For så å fortsette å jobbe med kroppen gjennom dagen, øk karbohydrater på ettermiddag og kveld, så er du i bane igjen den dagen. Og natten igjen, og dagen etter starter du på samme vis igjen og igjen.

 

Et kosthold hvor du kan spise BÅDE fett, proteiner, karbohydrater, frukt og grønt bare fordelt på forskjellige tidspunkter på dagen tilpasset kropp og hormoner.

Et kosthold du faktisk kan leve på, hele livet. Her er det rom for bursdag, jul, gode dager, dårlige dager…

Ved høyt inntak av karbohydrater tidlig på dagen ser det også ut til at kroppens metabolske tilpasningsevne forstyrres, og innstilles mot glukose (karbohydrat) oksidasjon istedenfor fett oksidasjon. Oksidasjon = kjemisk reaksjon, kan skape skadelige kjedereaksjoner som i verste fall kan gi konsekvenser i form av at cellene våre skades.
For å ha et bilde på det – se for deg et eple som deles i to, lar du det ligge på benken blir eple brunt. Dette er oksidasjon.
Dette øker også fettlagringen fra måltider som spises i løpet av dagen, spesielt fett som spises på kvelden.

 

Trenger du hjelp til å regulere makronæringsstoffer, tilpasse kostholdet til deg selv, føle deg bedre og komme i mål med ønskene dine så send meg en mail – post@statera.me