Hva du craver = hva du trenger

Alle har vi vel erfart cravings i en eller annen form. Jeg tenkte å gå gjennom noen av de vanligste mat relaterte cravingsene med deg og hva de indikerer at du egentlig trenger. 

La oss bare starte med – sjokolade.

For dette er nok den cravingsen jeg personlig har jobbet mest med men også den jeg hører oftest om fra kundene mine. 
Hva er det med sjokoladen? 

Ofte er suget mot sjokolade et tegn på at du mangler magnesium. Sjokolade inneholder endel magnesium og jenter som ofte fyser på sjokolade er også de som stresser mest – dermed magnesium mangel. Det du kan prøve for å roe ned sjokoladesuget er magnesium spray. Tilskudd via huden gir bedre effekt fordi opptaket er enklere og du er ikke lengre avhengig av magesyre og en god nok fordøyelse for å få effekt. 

 

Neste post er – salt.
Fordi mange har det for seg at de ikke skal spise salt. 
Under første konsultasjonen min er dette også er spørsmål – salter du maten din? Og de aller fleste er kjappe med å si ” nei nei , prøver å unngå salt!” Men hei, du trenger salt. Det er ikke rart om du fyser på salt. Så hva betyr det?
Det er stort sett enkelt, fyser du på salt så har du for lite salt. Som oftest er grunnen til denne også stress. Når vi stresser bruker vi mer natrium. En ubalanse i binyrene forårsaket av stress kan også gi dette saltsuget, mange kjenner det som sug mot lakris. 
Det du kan gjøre er å få i deg nok bra salt som himmalayasalt, øve på å stresse ned med mindfullnes og avspenning og få i deg nok vann. 

 

Du blir ikke kvitt søtsuget.
Det er to ting jeg velger å ha fokus på da. Få i deg nok næringsstoffer slik at blodsukkeret ditt holdes stabilt og plei tarmen din. 
Får du ikke i deg nok næring er det fort å gå på en smell på narvesen eller overspise på kveldstids om mange forteller om. Svinger blodsukkeret ditt fort opp for så å falle kjapt er det kroppens forsvarsmekaniske å fyse på raske karbohydrater / søtsug for å kjapt øke blodsukkeret igjen. 
Og den siste, har ikke tarmen din det bra er det mange ting som faller fra. 
Det kan være ugunstige bakterier i tarmen din som øker søtsuget, det kan være bakterier på avveie fra tykktarmen og opp i tynntarmen som øker søtsuget. For lite proteiner i kosten kan gi søtsug, mangel på mineraler kan gi søtsug, for lite karbohydrater gjennom dagen kan gi karbohydratsug som ofte missforståes som søtsug rett og slett fordi kroppen blir stressa av for lite karbo og ber om mer. Lavkarbo er ikke for alle. 

 

Den siste jeg vil ta er til de som fyser på det sure. 
Noen liker is, andre er sjokoladefolk, noen spiser helst potetgull mens andre fyser på det sure. 
Å trekkes til de sure smakene er et tegn på at fordøyelsen din trenger litt hjelp. Særlig viser denne hvordan det står til med magesyren din. 
Sure matvarer er ofte med på å regulere magesyren, om motsatt av hva mange tror er for mye magesyre sjeldent et problem. Stort sett har vi for lite magesyre, fyser på sure ting for å hjelpe å booste magesyren slik at fordøyelsen vår skal funke. 
Kjenner du deg igjen her bør du teste ut å drikke eplesideredikk i vann et par ganger om dagen, teste ut noen fordøyelsesenzymer i forbindelse med måltider .For få du ikke brutt ned maten din skikkelig i magesekken vil dette by på problemer lengre ned i systemet, sjekk gjerne magesyren din her om du er usikker på hvordan din magesyre er.