Småspiste barn – hva kan du gjøre?

Vi har en tidvis småspist gutt, og ei alltid sulten matglad jente.
Vi får ofte kommentarer på at den ene er i godt lag mens den andre stakkars.. De får samme mat, samme oppdragelse / miljø og er ofte sammen i mat situasjoner men de er forskjellige.

Så er det kanskje lettere å ha en unge som er matglad enn en som ikke spiser, jeg kan forstå det når jeg snakker med fortvilte foreldre som har barn som virkelig nekter å spise, så å si hele tiden. For hva skal du gjøre da?
Du blir opphengt i kalorier, får de nok? Selv om du vet at barn og kalorier ikke hører sammen.
Du begynner å tenke på næringsdrikker, selv om du vet det er forbeholdt syke mennesker.
Du begynner å lure om de egentlig er syk?

Kanskje har du prøvd alle rådene før, kanskje finner du et nytt du kan gi en sjanse. Her kommer en liste med råd du kan teste ut.

-Snakk alltid med helsesøster og/eller fastlegen om du syns barnet ditt spiser for lite.

-Ta barnet med på matlagingen, selv om de er små.

-Ikke, jeg mener IKKE mas på barnet om å spise opp. Dette tapper mestringsfølelsen og vil mest sannsynlig gjøre problemet større.

-Fargerik mat er den mest populære maten hos små barn. Skjær opp salat men IKKE bland den, legg den på en fjøl eller ha i forskjellige skåler så barnet kan plukke selv. Paprika, blomkål, brokkoli, gulrot, mais, eple, melon, agurk, avokado, blåbær osv.

-Se på mat situasjonen, også på barnet. Er det for mye bråk og ting som skjer mens barnet spiser som forstyrrer? Eller kanskje passer det fint å sette på en lydbok som gjør at matro og matglede skapes?

-La barnet ta på mat selv, og minn på å forsyne seg flere ganger. For det er gøy å legge på maten, men det kan være vanskelig å spise opp.

-La barnet velge mat selv til deg og seg selv. Så gøy å se om du spiser opp når de har valgt til deg, også vil de nok gjerne spise opp selv også da.

-Ta med maten ut. All mat smaker bedre ute, på en liten tur, nede på plenen eller hos bestemor.

-Dropp den brødskiva om den oppfattes som dørge kjedelig. Legg frem litt linsepasta, speltpasta, oppskjært fiskekake, kjøttboller, oppskjært hvalkjøtt, en lefse med ost og skinke, litt kokosyoghurt med hjemmelagd granola, en lun skål havregrøt med smør, friske bær og litt kokossukker og kanel, en kopp en hjemmelagd suppe og en brødpinne istedenfor skive. Det er så mye du kan servere istedenfor en kjedelig brødskive uten at det koster det tid eller penger – planlegg og ha tilgjengelig så er det mulig.

-Unngå å supplere med sukker som kjeks, frokostblanding og yoghurt full av sukker, en bolle, en is eller lignende som vi foreldre ofte gjør. For det er jo bedre at de spiser noe enn ingenting? Nei. Dette ødelegger appetitten og barnet ditt er en luring. Dropp middagen få is OK! Dropp frokosten få kjeks? JESS! Dropp kveldsen få yoghurt med enhjørning frokostblanding? Gjerne!

-Små mager har bare plass til så og så mye mat. Prioriter hvilken mat du ønsker den magen skal fylles med. 1 kroneis for en 1 åring er det samme som 5 kroneis for en voksen. Når du som voksen har spist 5 kroneis, har du plass til så mye brød da? Denne målingen gjelder kake, lørdagsgodt og lignende også. Tilpass mengdene søtt du gir til den lille magen og tilpass forventningene dine du har til den lille magen når det kommer til størrelse på middagen.