Kosthold for å rette opp i ubalanserte hormoner

Dette var tydeligvis noe mange ønsket å vite mer om, og jeg skriver gjerne om temaet 🙂

For mange opplever en hverdag der hormonene ikke spiller på lag. Dette er unge og voksne, damer og menn. Men mange er redde for å snakke om det, og mange forstår ikke helt hva som er galt i kroppen, det kan være vanskelig å skjønne at det er hormonene som lager problemer.

Så spørsmålet er, hva kan vi gjøre med kostholdet vårt for å hjelpe å rette opp i ubalanser?

Jeg poengterer dette igjen, en diett er for syke mennesker og er bare ment å vare en kort periode. Har du et langvarig problem bør du lete etter en langvarig løsning, som du kan leve med!
Ja periodisk faste høres fint ut, har mange fordeler men kan du leve slik?
Ja lavkarbo har lovord og gir raske resultater, kan du leve slik?
Veganere har sine fordeler og pille spisere har sine argumenter ( pille spisere = de som ernærer seg på produkter, piller og shaker ).
Du må tenke på, prøve og gjerne få litt veiledning på hva som passer og funker for deg, hvordan kan du leve. For en livsstilsendring er absolutt den beste løsningen for å få hormonene til å spille på lag igjen.

I forrige innlegg ramset jeg opp endel av kroppens hormoner, og kjenner du på utfordringer ved noen av disse kan jo disse kostholdsrådene være gode å ta med. Husk å ha tålmodighet når du jobber med livsstilen din.

  • Du trenger mer fett.

Gode fettsyrer i kostholdet ditt er helt nødvendig faktisk. Fordi det er med på å holde blodsukkeret stabilt, og veldig mange som har fått tull med hormonene sine plages med insulinresistens, noe som i korte trekk betyr at kroppen din må produsere mer og mer insulin fordi insulinet ikke lengre har den effekten vi ønsker. Mer insulin i produksjon er en belastning for kroppen, dette øker også fettlagringen vår siden insulin er et fettlagrende hormon.
Fett i kostholdet vårt er også viktig for metthet og smak. Du ønsker å bli mett og holde deg mett en fornuftig tid for å unngå å gå rundt å småspise og du ønsker at maten du spiser skal smake godt.
En annen ting er at alle kjønnshormonene våre er lagd av fett. Så har du plager knyttet kjønnshormonene dine er iallefall fett i kostholdet ditt viktig.

Gode fettsyrer –
Avokado, kokosmelk, kokosolje, egg, nøtter, frø, oliven, ost, kaldpresset raps eller olivenolje, meierismør, kjøtt eller fisk.

  • Du trenger mindre karbohydrater.

Som et motpunkt til det over her. Raske karbohydrater og fett er en uheldig kombinasjon over tid i kostholdet vårt. Denne kombinasjonen fins heller ikke fra naturen side, eller med ett unntak. Morsmelk. For morsmelk er den eneste matvaren som naturlig er rik på karbohydrater og fett.

Poenget er iallefall at du ønsker å holde blodsukkeret mest mulig stabilt. Fett har ingen innvirkning på blodsukkeret og holder det derfor stabilt enten oppe eller nede eller midt på. Karbohydrater derimot har stor innvirkning på blodsukkeret, raske karbohydrater gir rask og stor blodsukker stigning mens langsomme karbohydrater gir en treigere og litt mindre blodsukker stigning. En liten tur innom dette med blodsukker – spiser du mye karbohydrater øker blodsukkeret ditt og kroppen må produsere insulin. Jo mer karbohydrater, jo høyere blodsukker og jo mer insulin trenger du. Blodsukkeret fraktes fra blodet og inn i cellene våre, her lagres de som glykogen og kan brukes til energi. Spiser du for mye karbohydrater og får for mye glykogen i forhold til hvor mye energi du trenger og bruker vil overskudds energien ( karbohydratene ) lagre seg som fett i leveren din. Lagret fett kan ikke omgjøres til energi igjen, dette blir med tiden til det dårlige bukfettet som vi vet gir dårlig helse. Skjer dette mye over tid kan cellene våre bli resistente. Og da funker insulinet vårt dårligere, noe som betyr at kroppen må produsere mer og mer for at blodsukkeret vårt skal bli fraktet vekk fra blodet vårt, noe som er livsviktig at skjer.
Insulin stimulerer også eggstokkene hos kvinner, får de til å produsere mer testosteron. Noe som igjen vil gi mer kviser, økt hårvekst og tap av hår på hodet.

Du kan ha fokus på å kutte ut karbohydrater i form av sukker, mel, mais, ris, pasta, alkohol, godteri, fruktjuice.
Karbohydrater fra grønnsaker er ikke noe å tenke på, spis mye grønnsaker og belgfrukter! Mye.

  • Fiber

For jeg mener MYE grønnsaker og belgfrukter. Nemlig mye fiber. Nordmenn generelt spiser så alt for lite fiber, så når du tror du spiser mye så kan du enda doble porsjonen din tenker jeg for å prøve å komme i mål på den mengden fiber vi er anbefalt å spise hver dag.
Fiber har flere viktige oppgaver i kroppen. Det holder oss mett, er godt for tarmen og gir oss et stabilt blodsukker. Fiber hjelper også å skille ut brukte hormoner. Dette skjer ved at overflødige hormoner blir vannløselige og blir skilt ut gjennom gallen, for at denne prosessen skal funke godt trengs fiber.
Opp til 100 gram per dag er et mål å sikte mot.
Du får i deg fiber fra grønnsaker, belgfrukter, nøtter, frø, korn som havrekli, havregryn, frukt og bær.

  • Bli kvitt betennelser.

Kluss i hormonene gir det vi kaller en lavgradig inflammasjon tilstand ( betennelses tilstand ) . Dette gjør du med å spise mat som gir kroppen næring og jobbe med å holde blosukkeret stabilt som i de tre første punktene her.
Det vil også være lurt å ta tilskudd av en omega 3 olje som er særlig rik på EPA fettsyrer, som er den fettsyren som er mest betennelsesdempende. Og til dette er San Omega 3 helt super!
Ellers vil det være fint å få i seg endel gurkemeie, ingefær, kjøttkraft / kollagen, kanel, honning og hvitløk.

  • Koffein

Er du kvinne eller mann kan du slite med østrogendominans. Koffein er med på å øke østrogennivåene i kroppen. Det vil derfor være lurt å redusere inntak av kaffe til 1 – 2 kopper per dag max og unngå brus og energidrikker.

  • Tarmen

Er hormonene dine i en berg og dalbane vil du ha nytte av en tarm full av kjærlighet. For at du skal få nytte av den gode og næringsrike maten du bør spise er det helt klart en fordel at tarmen funker og kan ta opp denne næringen.
En annen ting med at tarmen bør fungere er forstoppelse. For vi er helt avhengig av å kunne kvitte oss med hormoner, slagstoffer og annet rask, mye av dette skjer gjennom tarmen. Er det stopp her så hoper det seg opp, og det er ikke ønskelig.
Fermentert mat, ren og næringsrik mat, mindre gluten, mindre kumelk, mindre bearbeidet mat og mye mye matglede.

  • Stress

Stress er et problem for hormonene våre, så kan du finne ut hva som skaper stress hos deg og redusere disse faktorene har du gjort en god og stor jobb. Stress øker sulthormonene våre, påvirker insulin og gir oss uro i kropp og sinn.