Hva spiser babyen min?

Pupp i første omgang, vi har vært heldig denne gangen også å fått til ammingen ganske bra. Det var noe mer problematisk denne gangen men vi fant en måte som har funka for oss, for morsmelk vil jeg påstå er det beste du kan gi babyen din om du ønsker og har mulighet til det. Idag fins det så mye hjelp fra sykehus, helsesøstre og ammehjelpen at det skal være mulig om du ønsker det.

Da den lille passerte 4 måneder begynte hun allerede å få litt smaksprøver, vi brukte en babyfeeder som jeg hadde litt forskjellige smaksprøver i. Hun smakte og leka litt med den, spiste litt og fikk gjøre seg kjent med smaken i eget tempo.

Fint å ha i babyfeeder fra 4 mnd –
Avokado
Pære
Eple
Banan
Søtpotet
Gulerot
Mango
Vannmelon
Brokoli

Jeg har valgt å gi en og en smak om gangen, gjerne i 3 – 5 dager for å se om hun får noen reaksjon på det hun spiser. Også når hun har fått i baby feeder selv om hun ikke spiser så mye av den. En og en ting om gangen.

Når hun var rundt 5 måneder begynte jeg å mose litt forskjellig mat, dette var stas og vi lærte blant annet , hun syns det er greit å bli matet med skje, hun liker ikke kald mat den bør være passe varm, eple er godt mens banan er surt. Avokado er for mektig nå blir jeg kvalm, søtpotet er min favoritt, og mat med konsistens syns jeg er helt fint!
Også nå startet jeg med å gi 1 – 3 ts av en mos i 3 – 5 dager før hun fikk smake på noe annet, slik at vi kunne se hvordan hun og magen reagerte. Vi har også valgt å gi maten på formiddagen i tilfelle fordøyelsestull.

Ved oppstart av fast føde er det mange som merker at babyen blir forstoppet. Er det slik at barnet virker brydd av å ikke få bæsje, med å gråte, ha vondt eller styre mye med å få til kan man ta en pause fra maten eller prøve en annen type mat. Går det lengre tid mellom hver gang babyen bæsjer men det er uproblematisk, ingen magevondt, ingen gråt så er det helt greit.

Jeg startet med å koke opp søtpotet i kjøttkraft, mose og tilsette kaldpresset rapsolje eller meierismør. Dette har vært favoritten hele veien, passe søtt, og veldig godt.
Ved servering har jeg hatt i litt puppemelk til mosen har fått riktig konsistens.
Banan og avokadomos var ingen hitt hos den lille, banan smaker jo ekkelt og avokado gjør henne kvalm så disse ilag er bare å glemme. Men det er greit, da bare glemmer vi det 🙂
Eple og bringebær derimot det er godt! Det samme med pære og blåbær. Mangomos er litt for surt, mens aprikos smaker bedre.
Vi har også testet ut grøt, og her er hun veldig medgjørlig på konsistensen.
Jeg har bløtlagt hirseflak og gitt et oppkok, spedd ut med pæremos og puppmelk, noe som har fungert bra. Vi har også testet ut havremel bløtlagt, kokt opp, spedd ut med puppmelk og smaksatt med aprikosmos. Alltid tilsatt noe fett ved servering, kokosolje eller meierismør er fint.

Morsmelk eller erstattning skal være babyen hovednæring det første året, og det er anbefalt å amme eller gi mme som måltider de første 6 månedene. Noen barn trenger tillegg til melken litt før 6 måneder. Vær tålmodig og start forsiktig. Her kommer noen oppskrifter om du trenger inspirasjon.

Fra 4 mnd –
Avokadomos – moses rå
Bananmos – moses rå
Pæremos – dampes og moses
Eplemos – dampes og moses
Aprikosmos – bløtlegg, gi et oppkok og mos
Mangomos – moses rå eller gi et oppkok og mos

Blåbær og eple / pæremos 4 mnd – kok blåbær i 1 minutt og mos, tilsett i litt eple/ pæremos å tilby barnet i et par dager for å se om den ekstra ingrediensen ( blåbær ) funker for ditt barn
Bringebær og eple/pæremos 4 mnd- kok bringebær i 1 minutt og mos, samme prosedyre som over her.

Søtpotetmos 4 mnd – skrell søtpotet og kok i vann eller i kjøttkraft om du har det. Mos.
Søtpotet, gulerot og aprikosmos 4 mnd – når du ser søtpoteten funker og har prøvd ut aprikos med stort hell kan du prøve å tilsette kokt gulrot til mosen. Funker dette fint kan du lage en større blanding med disse som babyen kan spise til middag eller kvelds, kvelds må ikke være grøt. Søtpotet er søtt, mange barn liker gulrot og aprikos hjelper med c vitamin og jernopptak. Koker du i kjøttkraft får du med gode næringsstoffer babyen har god nytte av.
Gulrot og potetmos 4 mnd – når du ser gulrotmos også funker bra kan du variere med søtpotet og vanlig potet i mosen.
Blomkål og potet 6 mnd – damp blomkål, kok potet og mos sammen. Tilsett fett.
Brokkoli, potet og pære 6 mnd – damp brokkolistilker og pære, kok potet og mos. Tilsett fett.
Lever og rotmos 6 mnd – bruk samme søtpotet, gulrot og aprikos mos og tilsett en halv kapsel rein styrke i maten. Øk gradvis til 1 – 2 kaspler per måltid. Rein styrke er kun tørket rein lever, og lever er en kjempefin næringskilde for babyen. Fin å gi ved 6 mnd alder.

Hirsegrøt –  4 mnd
Bløtlegg 1 dl hirsemel / flak slik at vannet dekke kornet. Du kan koke opp vann med vannkoket, og blande ut med kaldt vann fra springen slik at vannet får en ca temperatur på 40 – 50 grader, tilsett litt eplesideeddik i vannet og la det stå på benken til bløtlegging i 8 – 14 timer. Når du koker opp grøten må du kanskje tilsette litt ekstra vann, kok gjerne grøten litt tykk slik at du kan spe den ut med puppmelk / mme.
Ved servering tilsetter du 1/2 ts kokosolje, kaldpresset raps, oliven eller meierismør.

Havregrøt – 4 mnd
Bløtlegg 1 dl havremel slik at vannet dekker kornet. Samme prosedyre som over her.
Kok opp litt tykk og spe ut ved servering og tilsett fett.

Kok opp en større porsjon grøt om gangen og oppbevar i tett boks i kjøleskap, holdbar i 4 dager. Når du skal gi grøt neste gang tar du ut ønsket mengde grøt i en skål, varmer i vannbad med vann fra vannkoker og sper ut med litt melk og tilsetter fett.
Du kan smaksette grøten med en av frukt / bærmosene du har testet ut som babyen liker fra før av. Aprikos er en fin mos å bruke ilag med grøt fordi den hjelper på opptak av næringsstoffer, det samme gjør bløtleggingen – hjelper på opptak av næringsstoffer og gjør kornet enklere å fordøye for de nye tarmene.

Husk at babyen liker smak, så tilsett gjerne litt urter og krydder etterhvert. Her også starter man forsiktig og prøver seg fram.
Det er mange fordeler med hjemmelaget babymat, babyen blir mer vant til konsistenser, babyen har lettere for å like maten familien spiser når det er den maten den får servert fra starten av, det er billigere, du har 100% kontroll på hva maten til babyen inneholder og maten smaker utvilsomt bedre, er du i tvil så kan du jo kjøpe deg et matglass å smake på det 🙂
Kjøpt babymat er gjerne varmebehandlet ved høy temperatur for å kunne være holdbar i butikkhylle, den må også tilsettes et og annet for å ikke mugle, det skjønner vi jo. Dette gjør noe med næringsverdien til maten, den er god nok for myndighetene til å selges i butikken men om den er godt nok for deg og dine skal du få lov til å bestemme så lenge du vet hvorfor og hvilke valg du har – for du har noen valg 🙂 Så har du lyst til å lage hjemmelaget babymat har du iallefall noen gode oppskrifter å begynne med, og er du enda usikker så anbefaler jeg bare bra barnemat, disse damene er helt rå på babymat. Og et liiite tips til, bor du slik til i dette landet at du har muligheten til å handle av Stor & sterk så er dette babymat av god kvalitet, ferskfrosen babymat med næringsstoffene i takt.