Ovnsbakt havregrøt med toffee – UTEN EGG

Jeg er veldig fæn av havregryn og bruker det både til granola, knekkebrød, i brød, scones og for å lage forskjellige typer grøt. Dette er en annerledes variant av havregrøten og den smaker kjempegodt både varm og kald 🙂

Bakt havregrøt  – en liten ildfast form – 

2,5 dl havregryn
1 ss linfrø + 3 ss vann
1 gulerot
1 – 2 never valnøtter
1/2 ts bakepulver
1/2 – 1 dl mandelmelk
1 neve rosiner
2 ts kanel
1/4 ts salt

Start med å bløtlegg havren i 8 – 12 timer. Bløtlegging er ikke nødvendig men veldig nyttig! 4 timer er bedre enn 0 timer så alt teller 🙂
Å bløtlegge nøtter, frø og korn hjelper med å øke næringsopptaket og det er supert for fordøyelsen din.
Jeg pleier å bløtlegge korn ilag med 1 ts syre, somregel eplesidereddik. Og nøtter og frø bløtlegger jeg med et knippe salt. Til bløtlegging bruker jeg oppvarmet vann på ca 45 grader, har på vann slik at det dekker kornet/ frøene/ nøtterne. Når bløtleggingen er ferdig siler jeg av vannet om det er mulig, med havregryn og korn er det ikke mulig mens på nøtter og frø er det fort gjort, da ser du også den gusne fargen på vannet og kan være glad du bløtla av den grunnen også 🙂

Ok! Bland sammen linfrø og vann og la dette stå i noen minutter slik at det danner seg en slags gelemasse, dette er et godt alternativ for egg og fungerer godt som bindemiddel.

Sett ovnen på 180 grader.
Rasp gulerot ( kan også blande gulerot og eple ).
Bland så sammen alle ingrediensene, se ann mengden mandelmelk. Har du bløtlagt havregyn i mye vann vil du trenge mindre mandelmelk.

Hell blandingen over i en ildfast form, topp med kokosolje og stek i ovnen i 30 minutter.

Mens havregrøten bakes kan du lage toffee! Denne toffee`en kan du fint bruke til desserter som pannekaker, is, kjeks, barer, til granola, ilag med yoghurt eller hvor du enn vil. Du kan ha det som pålegg enten alene eller ilag med ost. Du kan også bruke den til marinade, ha for eksempel salt karamell over kyllinglårene og stek i en panne før du setter kyllinglårene i ovnen til de er gjennomstekt!  Ha det i en deilig kaffelatte eller som her over grøten.

Salt karamell – 

100 gram søtning – jeg har brukt 50 gram fibersiruk gold + 50 gram sukrin gold, du kan erstatte med kokosblomssukker om barn under 3 år også skal spise av det siden sukrin og fibersirup ikke er anbefalt til barn under 3 år 🙂
4 ss vann
2 toppede ss smør
1 dl kokosmelk
1 ts salt

Start med å ha søtning og vann i en liten kjele, varm opp til sukkerkrystallene er smeltet inn. Ikke rør nå!
Når sukkeret og vannet har smeltet sammen til en karamellmasse rører du inn smør, nå er det greit å røre. Om du ønsker en bitter karamell lar du sukker og vann bli ganske mørk i fargen, selv liker jeg ikke så bitter karamell og tar den av platen mens den enda er ganske lys.
Så heller du over kokosmelken og lar platen stå på medium. La så karamellen småkoke i 3 – 5 minutter. Jo lengre du lar den koke jo stivere / seigere blir karamellen når den er avkjølt.
Smak til med salt, jeg liker den ganske salt og da er 1 ts passe.
Så heller du karamellen over på et glass, lar avkjøle seg og oppbevarer i kjøleskapet.

Karamellen holder seg i kjøleskapet i flere dager 🙂

Håper du liker den, super å lage til søndags kvelds eller lignende 🙂