Hvorfor trenger vi fett i kostholdet?

Kosthold er og vil nok bli forvirrende, og grunnen er nok at det fins så mange råd og meninger rundt temaet. Selv jeg blir oppgitt og forvirret fra tid til annen, men det som hjelper da er å finne fakta, logiske holdepunkter og bruke fornuften å gjøre seg opp en mening.

Det kommer stadig inn spørsmål knyttet til fett, fett i oppskrifter, om man bør velge magre produkter, helmelk eller ekstra lettmelk, fett og vektnedgang osv.
Så jeg tenkte å presentere litt fakta for deg idag, hvorfor bør vi egentlig ha fett i kostholdet vårt?

Fett har så mange viktige bruksområder i kroppen vår så å kutte det ut vil være ganske dumt!
Først kan vi se på hva fett bidrar med –

God metthet. Uten tilstrekkelig med fett i kostholdet ditt vil være nødt til å spise ofte, knappe 2 timer etter et måltid er du sulten igjen. Dette gjør at du iløpet av en dag småspiser mye noe som igjen vil være forstyrrende for fordøyelsen din som aldri får en pause men også får selve hverdagen din. Å gå fra mett til sulten på så kort tid gjør noe med humør, tidsbruk, energi osv.

Hormonene dine! Disse er kjempeviktige for hvordan vi fungerer, og ikke fungerer. Les også – er maten du spiser viktig for hormonene dine? 
Særlig de fettløselige hormonene dine, østrogen, progesteron og testosteron trenger tilførsel av fett fordi de er lagd av nettopp fettsyrer. Disse fettløselige hormonene har en stor rolle når det kommer til det å bli gravid, når du møter overgangsalderen, under trening, for menn som blir eldre, under pubertet, når du skal endre vekten osv. Aldri undervurder hormonene dine.

God hjernefunksjon. Hjernen din består av 60% fett, så fettsyrer er åpenbart viktig for hvordan hjernefunksjon vi har. Læring, hukommelse, angst / depresjon, minner, konsentrasjon, funksjonen til hjernehalvdelene og mer. Dette er ting vi ønsker skal fungere best mulig, og gjør det ikke det vil det påvirke hverdagen våres veldig kjapt.

Smidig fordøyelse – fordi fett smører fordøyelsen vår og gjør det enklere for de gode tarmbakteriene våre å feste seg i tarmen. Hvordan gode tarmbakterier kan være med på å fikse fordøyelsen din kan du lese mer om her 🙂

Hudproblemer kan være et tegn på for lite fett. Kroppen prioriterer ganske bra, så når det er begrenset fett i kroppen / kostholdet ditt vil først og fremst hjernen og nervesystemet ditt få tilførsel av det lille fettet som er tilgjengelig, deretter går fettet til indre organer som øyne og blodkar, videre til muskler og skjelett og aller sist til det ytre slik som hud og hår. Opplever du da eksem, kviser, trøtt og daff hud med gusen farge istedenfor en fin glød er dette en veldig sterk indikator på at du mangler fettsyrer i kostholdet ditt.

Overraskende nok er fett viktig for fettforbrenningen vår!
Sliter du med lite energi så bør du se over fettinntaket ditt, for fett er viktig for god og langvarig energi.
En siste ting som er viktig for oss mennesker og for at vi faktisk skal spise den maten vi lager og har godt av er – smak og konsistens. For smaker ikke maten godt er det ingen som vil spisen den, og det bidrar fett med – det gir smak, fylde og gir derfor også økt matglede 🙂

Ønsker du å lese mer om makronæringsstoffene våre anbefaler jeg at du titter innom denne – hvorfor bør du spise karbohydrater på kvelden?