5 ting du gjør som ødelegger for livsstilsendringen din

En diett er fristende for mange fordi den har en utløpsdato. En slags utløpsdato som gir deg inntrykk av at du enkelt kan følge denne strikse, passe grusomme og ensformige planen i en tidsgitt periode før du kan gå tilbake til det behagelige livet du lever nå og kjenner godt til. Ja, da er det lett å hive seg med.

Blir det derimot snakk om en LIVSSTILSendring er det mange som kvier seg. Hvor lenge skal man drive med dette? Fins det ingen faste rammer, fasit eller en streng plan som setter kjepper i hjulene for bursdagen du skal i om 2 uker ( som gjerne gjør at du kan utsette hele greia fordiii du skal i bursdag )?

Kanskje har du kommet deg over kneika og begynt med en livsstilsendring, du har tatt tak, du er klar – mer klar enn noen gang før men så skjer dette. De 5 vanligste tingene vi gjør som ødelegger for egen livsstilsendring.

 • Enten eller – du kan spise alt eller ingenting. Med denne svart hvitt tankegangen saboterer du for deg selv!
  Svært få ting her i livet er enten eller, og iallefall ikke kosthold.
  Om du spiser et par biter sjokolade MÅ du da spise hele plata?
  Om du får en litt skeis start en tirsdag betyr det at hele uka de kan bestå av gatekjøkkenmat, baguett lunsj, potetgull til kvelds og en god morgen yoghurt til frokost?
  En bursdag klokken 17:00 – 19:00 og hele dagen din går i vasken fordi det er UMULIG å spise en ok frokost når du vet det er kake på menyen senere?
  Etterhvert som året går så kommer det høytider også, julen for eksempel. Bare å avslutte din gode livsstil i god tid, kanskje oktober november, for desember er en måned med stress og mye selskaper og kos. Da kan ikke du spise sunt og næringsrikt innimellom engang.
  Sommer og sol, for mange også eksamens tid på skolen – det er skjeldent viktigere for kropp og hode å spise næringsrik mat da! Men for å belønne deg selv for denne hektiske perioden og for å gi “motivasjon” til å lese et kapittel til blir det både smågodt, pepsi max og andre næringsfattige “måltider” istedenfor skikkelig mat – det har du jo ikke tid til.

Her må du bestemme deg på forhånd. Jula kommer i desember hvert år, dine nærmeste fyller et nytt år hvert år også videre. Det er endel ting gjennom året vi kan forutse og da kan du være forberedt. Skal du være en enten eller person, er alt bare svart og hvitt?

En plass jeg tenker du skal få lov til å være denne enten eller personen er når det kommer til sukker. For her må vi være ærlige med oss selv. Enten du følger en diett eller driver å legger om livsstilen din – hvordan er ditt forhold til sukker? Er du av typen som kan ta en bit å la resten ligge i kjøkkenskapet eller havner du i en transe hvor du bare spiser og spiser til det er tomt, nesten uten å merke at du forsyner deg?
Klarer du ikke å ta en bit å la resten ligge bør du ha et avholds forhold til sukker noen uker / måneder til du får avvent deg selv. Deretter kan du jo prøve å se om du kan ta en bit å la resten ligge eller om du havner på sukkervogna med en gang. Da er det igjen best å ha et “ikke” forhold til sukkeret men heller benytte seg av de bedre alternativene som fins.

 • Diett jakten – dette er deg som hopper fra en diett til en annen nesten uten stopp.
  Så er du ivrig og glad for en ny diett som er oppdaget, for det MÅ jo være denne som skal gjøre deg slank og frisk. Etter noen uker gir du opp og er skuffet. Kort tid etter hører du om gammeltante Hjørdis som gikk ned 40 kg på en annen diett og da er det klart igjen, dette må jo være din greie. Du havner i en vond sirkel som varierer mellom pågangsmot og skuffelse.
  Gi opp diett jakten, det fins ingen perfekt diett for noen. En diett er ment å være kortsiktig, for syke mennesker. En diett er noe du føler til du finner din vei og la meg bare si det – ekstremdietten funker sjeldent for noen i mer enn 3 – 4 uker. Den er bare for ekstrem. Du skal jo leve sånn her, du skal fungere, trives, ha et sosialt liv, følge året med de forutsette tingene som kommer slik som julen, bursdager, venninnekvelder og ditt liv.
 • Mens vi er inne på diett jakten kan vi like greit ta for oss den tredje tingen, nemlig at du gir opp for fort. Dette er også en greie som henger igjen fra diett trendene, at det kun skal vare en gitt tidsperiode og har du ikke gått ned 40 kg på 8 uker, fått strammere rumpe, lengre og fyldigere hår og en brennende interesse for å begynne med triatlon nei da gir du opp!
  Og det vil jeg råde deg å IKKE gjøre. Husk at det tok tid for kroppen din å komme dit den er idag, ha forståelse for det. Om du har brukt nesten hele ditt liv på å utvikle overvekt, betennelser og et dårlig forhold til mat så vil det ta deg en tid å reversere dette, er du på vei så vær på vei – ikke stopp opp.
 • Dette med å endre livsstil omfatter ofte hvordan vi er oppvokst. Det sies at gammel lærdom er vond og vende og det er nok sant.
  Så har vi i flere år nå hatt fettfobien som har herjet rundt om i verden, generasjonene over meg selv er oppvokst på margarin, skummet melk og andre lett produkter. Før fettfobien satte inn var det helfet melk rett fra kutanken, ekte smør og mat som var lite bearbeidet og tuklet med. Det er klart det er vanskelig å snu om på dagen, å omlære seg at fett ikke er farlig alikevell og at kunstig søtning, lettprodukter og annen mat som er tilsatt, strippet og forandret på ikke er så næringsrik som den var i utgangspunktet.
  Ha forståelse for dette, gjør ditt eget research og lag deg opp dine meninger som bunner i din logikk og din fornuft. Dette vil gjøre at du står stødigere i det valget du tar, du finner informasjon og kunnskap kan fort bli til den makten du trenger for å faktisk komme i mål!
 • Markedsføring av trendy mat – kanskje holder du fast på den lærdommen du er vokst opp med ( det er ikke rart at du gjør det ) og i samme tid bombanderes du med ny og trendy mat. Denne type markedsføring spiller godt på din usikkerhet og er kun til for å tjene mer, ikke for å hjelpe deg med egen helse må du tro!
  Det fins mange dietter, det fins mange mattrender og bare fordi en matvare er merket med “paleo”, “lavkalori”, “vegansk” eller “sukkerfri” så trenger ikke det bety at maten er sunn!
  Husk på – også kokain er glutenfritt, men de fleste vet at det ikke er sunt av den grunn! Ikke la deg lure, en nøttebar full av dadler og tørket frukt er ikke nødvendigvis noe sunnere enn en melkesjokolade. Bli venn med innholdsfortegnelser og ta en titt på de, ilag med din nye og utviklede kunnskap om mat er du bedre rustet til å ta gode valg i matveien.

Du trenger heller ikke legge om kostholdet ditt alene, for dette er vanskelig. Særlig er det vanskelig å skal være sin egen terapaut, ofte ser man seg blind på seg selv eller har vanskelig med å sette de riktige grensene, stole på valgene og finne sin vei. Det er ingen nederlag med å få hjelp.