Kosthold for deg som prøver å bli gravid

Jeg får stadig inn spørsmål om kosthold og trening for gravide noe som er bare hyggelig, for akkurat nå er jo dette noe som opptar min hverdag passe mye 🙂 Det har også vært endel spørsmål om kosthold for å BLI gravid og dette er et litt komplisert tema.
Idag er det nemlig langt flere som sliter med å bli gravide enn det var for bare 10 år siden, selv var jeg en av de som hadde merkelappen “prøver” i 2 år før vi fikk sønnen vår. Denne gangen var det helt annerledes. Og det har fått meg til å tenke litt, for det er endel ting i vår hverdag som også er annerledes nå og sist vi ble gravide.

Dette er ikke et faglig blogginnlegg, dette blir en blanding av personlig erfaring og kostholdsråd rundt de vanligste problemstillingene av å være prøver. 

Livsstilen vår har nok noe å si, hvordan vi lever, spiser og har det med oss selv.
Stress, dårlig kosthold, overvekt, undervekt, kronisk sykdommer, hormonproblemer slik som stoffskiftet, endometriose og PCOS er ulike problemstillinger vi ser idag som gjør det vanskeligere å bli gravid.

Det er jo ikke alt vi kan styre med her i livet, men der er ting du kan gjøre for å ikke føle deg lammet i offer rollen når du har inntatt rollen som “prøver” til foreldrerollen.

Vi må spille på lag med kroppen vår, selv om vi mener kroppen vår er helt på villspor. Vi må samarbeide med denne eneste kroppen vi har, særlig hormonene våre. Når jeg jobber med kunder er det ofte dette vi gjør, enten deres mål er å bli gravid, gå ned i vekt, bli kvitt betennelser i kroppen, få orden på fordøyelsen eller lignende. Hormonene våre skal vi tulle med.
Er maten du spiser viktig for hormonene dine? 

 • Fokus på mat du SKAL spise istedenfor maten du IKKE skal spise. Dette gjør det enklere for deg selv og gir deg en litt mer positiv holdning når du skal legge om på livsstilen din.
 • Næringsrik mat – her er det mange som stiller spørsmål, for hva er egentlig næringsrik mat? Du må tenke på at maten du spiser skal gi deg noe, den skal bidra med noe positivt i kroppen din og da kan den klassifiseres som næringsrik. En sjokolade, hvetebolle, en skive kneipbrød med brunost eller en slankende yoplait double yoghurt gir deg jo ingenting! Disse inneholder sukker, stivelse og poff. Ikke noe særlig vitaminer, mineraler, proteiner eller fettsyrer. De regnes rett og slett som fyllmat uten videre næring.
  Fullverdige proteinkilder, gode fettkilder ( for god hormonbalanse må vi IKKE være redd for fett ), fargerik mat, fokus på B vitaminer som er viktig for fertiliteten slik som folat, B12 og biotin, magnesium og tilførsel av langsomme karbohydrater er lurt 🙂
 • Som nevnt må du ikke være redd for fett om du skal ha orden på hormonene dine. Fettsyrer er et av næringsstoffene våre som er helt essensiell når det kommer til dannelsen av hormoner. Kjønnshormonene våre dannes nemlig fra kolesterol, og litt kolesterol skal vi ha.
  Hvilke type fett og hvorfor? 
 • Stabilt blodsukker – er utrolig viktig for alle og enhver, store som små og friske som syke. Å ha et stabilt blodsukker har utrolig mange positive effekter på helsen din, blant annet på hormonene dine. Store svingninger i blodsukkeret virker negativt på kvinners eggløsning.  Det første du bør gjøre for jobben med et stabilt blodsukker er å kutte sukker og tilføre naturlig fett i kostholdet ditt.
  Sukker er den ingrediensen vi har som gir størst svingninger i blodsukkeret, men sukker er også betennelsesskapende. Er kroppen din opptatt med flere forskjellige betennelser som den gjerne ønsker å få bukt med har den lite overskudd til å lage barn.
  Hvorfor så stort fokus på stabilt blodsukker? 
 • Litt ekstra fokus på tarmen kan være lurt det også. Å tilføre tarmen og kostholdet ditt ting som kraft / kollagen og fermentert mat er bare fint! Det vil hjelpe å bygge immunforsvaret ditt, være gunstig for hormonene, gi deg godt med næring noe som lønner hele kroppen din.
 • Betennelser skal få et eget punkt her. For det er viktig å redusere betennelsestilstander i kroppen sånn generelt men kanskje greit å ha litt ekstra forståelse her når du ønsker å bli gravid.
  Som sagt vil en kropp som er fult opptatt med å jobbe ned betennelser, sykdom og andre inntrengere ha nok med denne jobben.
  For det er jo ingen smal sak å bare lage et nytt menneske helt fra skrætsj. Dette krever tid, energi og mye ressurser fra kroppen. Prøver kroppen å overvinne kreftceller eller unngå forkalkninger i blodårene dine for å holde seg i live vil ditt ønske om finere hud, energi til trening og ønske om en baby fade unna. Og dette må vi ha forståelse for!
  Jeg sier IKKE at du som sliter med å bli gravid muligens har kreft eller åreforkalkning, dette var kun et eksempel for å gi deg et bilde på hva kroppen heller vil prioritere om betennelsesnivået ditt er høyt, betennelser kan være så mangt, for eksempel betente blodårer som kan utvikle seg til åreforkalkning eller en ugunstig celledeling som kan utvikle seg til kreftceller.

  Derfor kan det være ekstra lurt å droppe hvitt sukker, gi mer plass til den næringsrike maten som gir kroppen energi og byggeklossen den faktisk trenger, jobbe med et stabilt blodsukker ved å tilføre nok fett og få ned stresset i hverdagen din. Finn ut hva som stresser deg, jobb med triggere og øv på avspenning.

Kosttilskudd som kan være kjekke for deg som er prøver – 

 • San omega 3 – jeg kan ikke anbefale denne nok! Dette er helt klart det beste omega 3 tilskuddet jeg har kommet over. Den er ren, den er av høy kvalitet, den inneholder godt med DHA fettsyrer men enda bedre – den inneholder ekstremt mye EPA fettsyrer. EPA fettsyrer jobber ned betennelser i kroppen vår blant annet, og trenger vi mer DHA så kan EPA fint omgjøres til DHA.
 • Metyl folat – for det er forskjell på folat og folsyre. Du som prøver eller er gravid bør benytte deg av den aktive formen for folat, nemlig metyl folat. Folsyre er en syntetisk form for folat som er vanskelig for kroppen vår å konvertere til folat.
 • Magnesium spray – magnesium er med på over 350 enzym reaksjoner i kroppen. Når vi stresser eller har stress i kroppen brukes det ekstra mye magnesium. For et bedre opptak kan du bruke magnesium i pulverfor, som badesalt eller som spray.
 • Rein Styrke er et norsk produkt, et rent næringsrikt produkt. Produktet inneholder lever fra unge rein. Det er inneholder fullverdig protein, sunt fett og er rikt på fettløselig vitamin A, B vitaminer og jern. Ypperlig for alle, særlig prøvere, gravide og ammende.
 • B kompleks – denne kan brukes istedenfor det rene folat tilskuddet siden denne inneholder 400 mcg metyl folat. Tilstrekkelig med B vitaminer er lurt 🙂
 • For deg med PCOS er denne fin – inositol
 • For deg med endometriose er denne fin – gurkemeie
 • Når du har blitt gravid er denne fin å bruke hele graviditeten, den inneholder også jod – multivitamin for gravide

 

Jeg vil også oppfordre deg til å være skeptisk til råd, anbefalinger og slike ting. Enten du er prøver, gravid eller ammer. Folk ønsker gjerne å dele råd, og det er fort å tenke at det som funker for meg garantert vil funke for deg også. Rådfør deg med lege eller spør en som har bakgrunn innen ernæring før du begynner med et nytt tilskudd eller gjør noen store endringer. Der fins forskjellige “superprodukter” som prøvere, gravide og ammende ikke bør ta, det samme gjelder kosttilskudd, urter og slike ting. Er du usikker så oppsøk informasjon først! 

Lykke til videre på veien din kjære prøver, jeg vet denne veien kan være lang og tøff.