Psoriassis som systemsykdom kan bedres med kosthold

Psoriasis er en kronisk, autoimmun, inflammatorisk, genetisk hudsykdom.  Autoimmunitet vil si at immunsystem reagerer på stoffer i sin egen organisme.
Mens inflammasjon er et annet ord for betennelse og er kroppens reaksjon på inntrengere, fremmede stoffer eller antigener.  Infeksjon en betennelsesreaksjon på bakterier, virus eller sopp. Antigenet er ofte ukjent ved de autoimmune sykdommene.
Begrepet immun mediert inflammatorisk sykdom er introdusert som en fellesnevner for sykdommer i hud, ledd, tarm, hjertekar og fettvev.  Psoriasis er en slik sykdom i huden.

Mandelgrøt med blåbær

Personer med psoriasis har høyere sannsynlighet for tilstander som – 

 • overvekt
 • diabetes type 2
 • insulinresistens
 • redusert HDL kolesterol
 • høyt blodtrykk
 • hjerte kar sykdommer
 • leddgikt
 • tarmsykdommer som crohns sykdom, irritabel tarm og cøliaki
 • angst og depresjoner
 • fibromyalgi
 • luftveisproblemer
 • hudkreft

Personer med psoriasis har sjeldent hudplager som kviser, atopisk eksem, elveblest eller hudinfeksjoner.

Psoriasisen forverres eller blusser opp når man utsettes for bakterier, sopp eller virus infeksjoner. Om man er overvektig, røyker eller drikker. Ved graviditet, solbrenthet eller andre typer stress.
Psoriasis ses på som en systemssykdom, det vil si at den omhandler flere ting i kroppen. Deriblant metabolske sykdommer som er nevnt over her,  høyt blodtrykk, insulinresistens, overvekt osv. Disse metabaolske sydommene kan være årsaken til at mennesker med psoriasis ofte har større sannsynlighet for hjerteinfarkt og hjerneslag, her spiller også alvorlighetsgraden av psoriasisen inn på utregningen av risiko.

Det fins utallige kremmer for personer med psoriasis men få av dem har noen effekt. En krem virker som regel fra utsiden og inn, noe som sjeldent gir god eller varig effekt. Hvordan kan da kostholdet ha noe å si? 
Kostholdet virker for det første fra innsiden og ut og kostholdet har stor påvirkning på hormoner, immunforsvar og psyken.
Med dette kan man se på de forskjellige matvarene og om de er med på å øke inflammasjon i kroppen eller ikke.
Ved psoriasis vil det lønne seg å ha et kosthold som tar forbehold mot insulinresistens, altså velg matvarer som ikke får blodsukkeret til å gå som en berg og dalbane. Et kosthold som virker betennelsesdempende siden dette kan ha god effekt både på huden, fordøyelsen, ledd og smerter.

Noen gode kostholdsråd – 

 • Dropp hvitt sukker fordi det øker betennelsene i kroppen og gir et veldig ustabilt blodsukker.
 • Av samme grunn bør man unngå de raske karbohydratene som pasta, hvit ris og hvitt mel.
 • De 2 første punktene gir det allerede et mer stabilt blodsukker, men for å holde deg mett å gi kroppen næringsstoffer for å styrke huden er gode fettkilder viktig – avokado (1/2 per dag), kaldpresset olivenolje ( 4 ss per dag ), koksprodukter ( helfete), ekte meieri smør ( ut med melangen) og en kvalitets omega 3 er lurt.
 • Som nevnt er omega 3 lurt, SanOmega 3 har naturlig høyt innehold av fettsyren EPA som jobber direkte med å dempe betennelser i kroppen, perfekt!
 • Øk på med grønnsaker og annen fargerik mat. Det er her vi finner antioksidantene våre, kroppens politi. De jobber med å holde celler, arvestoff og DNA så friskt og fungerende som mulig. Også er det kun 17% av oss voksne som spiser nok fargerik mat! Forbedringspotensiale.
 • Spis etter biorytmen din for å spille på lag med kroppens hormonkurver – en av årsakene til psoriassis er nemlig hormoner, derfor kan man se større psoriassis utbrudd i pubertet og ved overgangalderen hos damer.