Gravidtrening – myter

Kosthold er det som for meg er mest spennende og interessant, men på en god nummer to finner du trening. Trening for alle, eldre, unge, barn i aktivitet, gravide i aktivitet – alle sammen!
Under svangerskap er det mye fokus på kostholdet til den gravide, litt mye fokus på hva man ikke skal spise, trening og aktivitet bør selvsagt få like mye fokus! Allikevel er det mange gravide som er usikker på trening, hva som er greit, lurt og spesielt hva de bør gjøre når kroppen begynner å verke her og der, noe som ikke er uvanlig iløpet av et svangerskap.

Trening under et uproblematisk svangerskap er helt fint, faktisk er det ganske helsefremmende for både deg og den lille i magen.
Trening kan være så mangt, alle gravide anbefales minst 30 minutter moderat fysisk aktivitet hver dag. Enten det er en gåtur, trening på senter, hjemmetrening, svømming, sykle en tur eller en annen form hverdagstrening som gir deg en økt puls. I tillegg til hverdagstreningen vil jeg anbefal at gravide legger inn noen kjekke øvelser, for etterhvert som magekula vokser seg større kan det være greit å ha trent seg litt opp til de utfordringene som kan komme.

Har du ikke trent før har det ingenting å si! Graviditet er en ypperlig periode å få på plass nye gode vaner. Kanskje har formen vært så dårlige de første månedene, eller første halvdel av svangerskapet at du lurer på om det er noen vits? Ja vist er det det, det er aldri for sent å begynne. Start litt rolig og lytt til kroppen din.

Har du trent tidligere kan du iallefall i første trimester fortsette som før du ble gravid, kroppen vil begrense seg etterhvert som svangerskapet går. Får du vondt, hodepine, blir svimmel eller kvalm må du stoppe. Dette er tegn fra kroppen din på at du presser deg litt for hardt. Prøv på nytt neste dag / en annen dag å ta det litt roligere. Unngå også aktivitet som gir fare for fall eller støt mot mage, du kan for eksempel fortsette med boksing men ikke vær den som holder paddene.

Målet under svangerskapet er ikke å gå ned i vekt selv om man trener!
Måler er å gjøre kroppen klar for den økte belastningen som følger en graviditet, fødsel og barseltid. Det kan være tungt å gå gravid men barseltiden med ammerygg, byssing og bæring er ingen lek det heller.

Før jeg deler et treningsopplegg med dere vil jeg avkrefte noen gravid treningsmyter.

Gravide kan ikke trene magen!
Joda! Gravide bør faktisk trene magen, bare ikke de rette magemusklene. Å trene de dype skrå magemusklene er kjempe nyttig for kjernemusklaturen din, for å unngå eller begrene smerter fra korsryggen og for bekkenbunnen.

Snakker om bekkenbunnen, den må du ikke trene som gravid, den kan jo bli for stram til babyen skal ut!
Nei, bekkenbunnen kan aldri bli for godt trent. Damer, menn, gravide og barselkvinner bør trene bekkenbunnen regelmessig. Med riktig trening av bekkenbunnen blir bekkenbunnsmusklene dine mer elastiske noe som kommer svært godt med under fødsel. Ja og mens du er gravid og vekten over bekkenbunnen blir tyngre og tiden etter når musklene i bekkenbunnen har fått hard medfart fra selve fødselen.

Bekkensmerter? Du er gravid, det er ingenting å gjøre med det før du har fått ut ungen. 
Åjoda, heldigvis er det noe å gjøre med bekkensmerter MENS du er gravid. Tenk for en trist beskjed å gi da, til de gravide med store smerter noen så store at de blir gående med krykker og sitter i rullestol, så skal de få høre at de er helt hjelpesløse og må ha det slik i 4 – 6 måneder til. Bekkenet kan bli bedre, til og med om du er bare få uker unna fødsel og kroppen er riktig så tung.

Har du hørt noen av disse mytene / kommentarene mens du var gravid?
Del gjerne dine erfaringer om aktivitet i svangerskapet 🙂