Måltidsbarer

Det fine med å lage egne måltidsbarer er at du selv bestemmer hva som skal være i de og hvor lang ingredienslisten skal bli.
Disse barene er enkle, smaker himmelsk og er mulig å nyte for alle 🙂
Næringsinnholdet skal jeg også dele med dere, kun for å vise at hjemmelagde er like bra og bedre enn de du kjøper i butikken. Også er det billigere.

Oppskriften gir deg 10 barer – 45 gram per bar – 

50 gram havregryn
20 gram kokosmasse
25 gram proteinpulver
100 gram peanøtter ( kan byttes ut med gresskarkjerner, sesamfrø og mer havregryn om du vil , tilsett gjerne 1/2 ts salt om du går for en nøttefri variant)
2 ss rå kakao ( kan fint bruke vanlig bakekakao om det er det du har )
50 gram smør ( kan byttes ut til Berit Nordstrand raps kokos for melkefritt alternativ )
70 gram fiber sirup gold

Start med å smelt smør og fibersirup i en kasterolle.
Ha alle tørrvarene i en blender og kjør rundt i 5 – 10 sekunder, velg selv om du ønsker hele biter nøtter i barene dine.
Når smør og fibersirup har smeltet kan du ha tørrvarene i kjelen og bland godt.
Ha så røren over i en passe form kledd med bakepapir og klem godt sammen. Her er det viktig at du presser deigen din tett sammen med slikkepott, fingre eller en skje. Så setter du formen i fryseren 1 time før du skjærer opp i barer.

Oppbevares i tett boks i kjøleskapet, holder seg godt i romtemperatur 2 – 3 timer så du kan ta disse med til lunsj, på tur eller som snacks hvor enn du skal 🙂

Næringsinnholdet – 
Barene mine inneholder 7 ingredienser tilsammen, og bare det er en god start for sammenligner du med måltidsbarene, energibarene og proteinbarene som fins på markedet er deres ingrediensliste ofte så lang som 20 – 40 (!) ingredienser! Det er drøyt.

Næringsinnhold oppgitt per bar ( 45 gram ) – 
Fett – 12 gram
Karbohydrater – 5 gram
Proteiner – 6 gram

Så en liten titt på selve ingrediensene – 
Havregryn er en velkjent karbohydratkilde, men en av de langsomme variantene, sammen med resten av ingrediensene her vil ikke havregryn ha store påvirkningen på blodsukkeret vårt nettopp fordi fettsyrene er med på å senke den glykemiske indeksen og gjør blodsukkerstigningen saktere.
Havre er dessuten regnet som vårt sunneste kornslag, rikt på fiber, proteiner, mineraler som jern, magnesium og sink.
Kokosmasse gir en god sødme, har et godt fettinnhold med gode fettsyrer fra kokos og inneholder overraskende 7 gram proteiner per 100 gram.
Proteinpulveret jeg bruker er kjøpt på arnika av merket third wave nutrition, plantforce synergy. Et proteinpulver for deg som er bevist på kvalitet, allergiker eller trenger et rent proteinpulver som er snill mot fordøyelsen din. Selv bruker jeg vaniljesmaken og syns den smaker helt yppelig 🙂
Peanøtter er å regne som en belgfrukt, og er rik på vitamin E, B vitaminer, jern, kalsium, magnesium, sink, kobber og fosfor. I tillegg inneholder den en god anndel umettet fett som har vist seg å være bra for kolesterolet. Peanøtter er også en fin proteinkilde.
Rå kakao er særlig næringsrik men også vanlig bakekakao er super å bruke. Kakao kommer fra kakaobønne, og bønner sier vi ikke nei takk til. Rikt på mineraler, proteiner og fettsyrer.
Ekte meierismør er med på å gi en deilig smak til barene, i tillegg har meierismør en kort og forståelig ingrediensliste som gjør at du som forbruker vet hva du spiser og lettere kan forstå at dette er et produkt som ikke er tuklet mer enn nødvendig med. Et naturlig produkt som er en veldig fin kilde til fett.
Fiber sirup er en fantastisk sukker erstatting å bruke, disse er allsidige og kan brukes til yoghurt, grøt, i bakst og i snop. Fiber sirup lages av plantefiber og er en flott kilde til fiber, fibrene som brukes gir deilig sødme. For noen med en sensitiv fordøyelse kan fiber sirup gi ekstra luft nettopp fordi den inneholder prebiotiske fiber som gir næring til tarmbakteriene, dette er vel å merke ikke noe dumt eller farlig siden vi ønsker å nære opp de gode tarmbakteriene våre og få et flertall av disse. Luftplagene vil være forbigående.

Det var næringsinnholdet i mine barer og en nærmere titt på selve ingrediensene, nå kan vi sammenligne med andre typer måltidsbarer på markedet.
Jeg ønsker ikke å oppgi navn på de ulike merkene, du selv kan gå i butikken å ta en titt på både ingrediensliste ( tell gjerne ingrediensene bare for å få et bilde av det du kjøper og det du selv lager ) og næringsinnhold.

Mine barer – 45 gram per bar – 
Fett – 12 gram
Karbohydrater – 5 gram 
Proteiner – 6 gram 

Energibar #1 –  55 gram per bar – 
Fett 7,7 gram
Karbohydrater 35 gram
Proteiner 3 gram

Måltidsbar #1 –  50 gram per bar – 
Fett 4,5 gram
Karbohydrater 11,5 gram
Proteiner 5,5 gram

Måltidsbar #2 – 30 gram per bar –
Fett 5,3 gram
Karbohydrater 8,6 gram
Proteiner 5,9 gram

Proteinbar #1 – 60 gram per bar – 
Fett 5,8 gram
Karbohydrater 16,7 gram
Proteiner 22,1 gram

Proteinbar #2 – 56 gram per bar – 
Fett 6,6 gram
Karbohydrater 22 gram
Proteiner 13 gram

Og der kan du se, med en enkel ingrediensliste, fri for de fleste allergener, næringstett og med et fornuftig næringsinnhold gir de hjemmelagde barne mye mer til kroppen din enn de du kjøper. Og da har jeg ikke engang nevnt prisen, for disse du kjøper er IKKE billige og langt fra bra for kroppen din.

Er du motivert til å lage dine egne barer? Tagg meg gjerne på facebook eller instagram om du ønsker å teste ut oppskriften <3