De 3 B`er – Belgfrukt, Bukfett og Blodsukker

For dette er jammen meg interessant! De 3 B`er består altså av belgfrukter, vårt eget bukfett og det kjære blodsukkeret som både friske og syke har.

Det meste i kroppen vår henger sammen i en slags kroppslig synergi. Når vi snakker om kosthold kan det fort virke overveldende og mye å ta tak i, men sannheten er at om du begynner et sted så er du et lengre stykke på vei enn du kanskje tror. Fordi det meste henger sammen, som ved en vond sirkel vil du få flere negative reaksjoner på dårlige spisevaner og et dårlig balansert kosthold men heldigvis er det akkurat det samme andre veien. Ved å gjøre gode valg vil du få en positiv og fin sirkel som vil gi deg flere og flere gode reaksjoner av de få gode valgene du tar.

La oss se på disse B`ene først 🙂

Vi bør spise mer fiber, det hører vi titt og ofte. Belgfrukt bidrar med en rekke plantestoffer, rikelig planteprotein, vitaminer og mineraler, men de er først og fremst naturens mest suverene fiberkilde. Fiber som er supermat for hjelpsomme tarmbakterier, som bare venter på å få senke glykemisk indeks i maten du spiser (veldig positivt for blodsukkeret), vedlikeholde tarmslimhinnen, produsere næring til kroppen og styrke immunforsvaret ditt.

Det fins flere studier som beviser at økt fiberinntak kan være veldig positivt for overvekt, diabetes, hjerte- karsykdommer og kreft.

Ja fiber er en form for karbohydrater, en ufordøyelig form. Det vil altså si at kroppen ikke fordøyer disse i tynntarmen der mesteparten av alt næringsopptak skjer, men sender de heller videre til tykktarmen – her bakteriene våre skal bo. Her fungerer fiber som supermat, her får vi kjenne og erfare den positive sirkelen av økt fiberinntak i kroppen.
For tarmen vår er helt essensiell for god helse, og nettopp hvem som bor og styrer i tarmen er kjempe viktig for hvilken helse vi opplever.

Det er anbefalt at vi spiser rundt 130 – 140 gram fiber per dag, til sammenligning får den gjennomsnittlige nordmannen i seg snåle 20 gram fiber per dag.

Enten sliter du med fordøyelsen din eller så kjenner du noen som gjør det, svært mange av de med diffuse fordøyelsesplager bli anbefalt å droppe såkalte fodmap`s i kostholdet sitt noe som fører til den vonde sirkelen, de dårlige reaksjonene og som på sikt slettes ikke gir en bedre fordøyelse.
Uten fodmaps sulter vi ut de gode bakteriene i tarmen vår, og vi blir rett og slett mer syk da.

Belgfrukter som en form av karbohydrater, ufordøyelig i tynntarmen og næring til tykktarmen kalles også for resistent stivelse. Resistent stivelse påvirker altså ikke blodsukkeret vårt, det skaper smørsyre i tarmen som pleier og reparerer, øker opptak av magnesium og andre mineraler. Det øker insulinfølsomheten slik at det skal  mindre mengder til for at kroppen skal reagere som den bør, og du vil erfare mindre blodsukkersvigninger igjennom dagen.

For som nevnt før et blodsukker noe vi skal ha og noe alle har enten de har diabetes eller ikke. De fleste av oss har også erfart hvor ufattelig utrivelig det er med lavt blodsukker. Vi snakker tretthet, sinne, frustrasjon, dårlig tålmodighet, irritasjon, tyr lettere til gråt, sover dårlig, mer syk +++. Å bo sammen med noen som konstant går på denne blodsukkerkarusellen er nok heller ikke til å spøke med!

Et stabilt blodsukker er viktig for så mye, det som går igjen hos mine kunder som får dreisen på blodsukkerkontrollen er tilbakemeldinger om et klarere hode, mindre hjernetåke, bedre konsentrasjon, bedre søvn, mer stabilt og godt humør og en mer stabil hormonproduksjon i kroppen.
Også er det faktisk ganske enkelt det her med blodsukker, overraskende enkelt å få til slik at alle de her gode erfaringene er fult oppnåelig for deg også.

Bukfett er enkelt forklart den nederste bilringen som aldri vil forsvinne uansett hvor mange sit ups du gjør. Den som presser ut buksene og buler ut klærne dine, den som du gir stygge blikk i speilet og tilslutt ender opp med å unngå å se på fordi den gir deg mange negative følelser.
Bukfett over et viss nivå er helseskadelig for oss. Store svigninger i blodsukkeret vårt øker utskillelsen av kroppens stresshormon – kortisol. Dette fører videre til at fett / for høyt inntak av karbohydrater lagrer seg som bukfett hos deg.

Oppsummering –
Og der har vi det, hvordan disse tre B`ene henger sammen.
Øk inntaket av belgfrukter fordi det gir deg god helse og er en form for resistent stivelse, fiber som ikke forstyrrer blodsukkeret ditt. Tvert imot er belgfrukter med på å stabilisere blodsukkeret og øke insulinfølsomheten din, noe som igjen er positivt for bukfettet for det vil vi bli kvitt! Store svigninger i blodsukkeret viser seg nemlig ofte med fett lagret i buken, den nederste bilringen så mange gjerne vil bli kvitt – jobb med å stabilisere blodsukkeret ditt!

Håper det var forståelig, har du noen spørsmål så send meg gjerne en melding 🙂