Superfood på daglivarebutikken

Riktig god mandag! Idag ville jeg tipse deg om 10 forskjellige superfooder du finner på dagligvarebutikken 🙂 Det bør ikke være dyrere å leve sunt, det er heller ikke nødvendig å kjøpe inn halve helsekosten for å ha en super hverdag.

Kanskje er de litt glemt og kanskje er det litt overraskende at akkurat disse er å regne som en superfood. Disse matvarene er så å si alltid å finne i mitt kjøkken og jeg skal forklare litt hvorfor jeg mener de her er så fine 😀

Peanøtter – er egentlig en belgfrukt! Og de aller fleste er enig i at grønnsakr og belgfrukter er sunt og noe vi bør spise mer av. Peanøtter er derfor veldig enkelt å tilføre i kostholdet i tillegg til at det smaker godt. Min favoritt er nok peanøttsmør på grønne epler eller peanøtter i eggesalaten 🙂
Peanøtter er en fin fettkilde, proteinkilde og som belgfrukt inneholder den endel resistent stivelse – den er snill mot blodsukkeret, forbrenningen og buken din. Peanøtter er også med på å styrke immunforsvaret vårt. Peanøtter inneholder endel B vitaminer, deriblant B3 niacin. Disse er viktige for stoffskriftet vårt og helt avgjørende for en god hormonproduksjon.

Eplesider eddik – har mange fantastiske egenskaper og er vel kjent fra gammelt av. Er du glad i smaken av sitronvann vil vann med eplesider eddik slå godt ann for deg også. Jeg syns den smaker så utrolig frisk!
Eplesider eddik øker blodgjennomstrømningen i kroppen, hjelper å kvitte deg med overflødig vann, regulerer magesyreproduksjonen noe som kan være helt nødvendig for en god nok fordøyelse. Videre har eplesider eddik en rekke vitaminer og mineraler i seg ,  C, E, A, P, B1, B2 og B6 + magnesium,  jern, kalsium, natrium, svovel, kobber, fosfor og silisium med mer.

Gelatin – er kjent for de fleste men i forskjellige settinger. For de litt eldre er det gjerne fra kjøttkraft mens fra de yngre er gelatinen mest kjent i form av seigmenn og gele. Gelatin i uansett form er en fantastisk proteinkilde som inneholder mange av de aminosyrene kroppen trenger ( proteiner er bygd opp av flere aminosyrer ). Hva gelatinen blandes med har jo litt å si, så gelatin blandet med sukker gjort om til seigmenn er ikke like nyttig for kroppen som gelatin fra langtidskokt kraft! Kjøttkraft har jo nemlig utrolig mange helsefordeler og mange av de fordelene finner du i fast food varianten gelatin pulver. Gelatin er med på å styrke ledd, minske betennelser, tilførsel av proteiner i kostholdet, allergivennlig, smaker ingenting, bedrer hud ( celulitter, kviser, pigmentflekker, åreknuter…), hår og negler. En superfood som også er et sjønnhetsprodukt rett og slett 🙂 Min favoritt er å blande 1 – 2 ss gelatin i en kopp kaffe eller te sammen med en skvett mandelmelk og litt kokosolje, bulletproof (Y)

Kakao – stammer fra kakaobønnen og er utrolig næringsrik! Full av antioksidanter, fiber, jern, kalium, fosfor, magnesium, kalsium, sink og kobber. Supert å bruke for å lage sjokolade, ha i smoothie, lage sjokoladepålegg, for coco chrunch kuler og annet snop – jeg elsker sjokolade! ( og det gjør de gode tarmbakteriene våre og )

Avokado – fantastisk fettkilde rik på enumettet fett. Full av næring slik som folsyre og kalsium som er særlig nyttig for gravide damer ( også for de andre ), folsyre hjelper på å minske tretthet og utmattelse. Kalsium er et annet mineral vi finner i avokadoen, denne er fin for å opprettholde et fint blodtrykk, B6 for god energiomsettning, E vitamin som beskytter cellene våre mot oksidativt stress også har avokado vist seg å være bra for kolesterolet. Mange gode helsegrunner til å velge 1/2 – 1 avokado per dag!

Havregryn – er enkelt, smakfult, magevennlig og inneholder en god del næring. Havre er først og fremst en karbohydratkilde av den langsomme varianten, men det er også en fin proteinkilde. Videre inneholder havre endel jern, magnesium og flere av de viktige B vitaminene våre. Havregryn bruker jeg gjerne sammen med gode fettkilder slik som i knekkebrød, eller i en havregrøt + variant som består av havregryn, kokosmelk / mandelmelk, egg og 1/2 ts salt. Toppes med smørøye, kanel, sukrin gold / kokosblomstsukker + grønne epler <3

Bær –  smaker søtt samtidig som det er vennlig mot blodsukkeret vårt, inneholder godt med fiber som støtter fordøyelsen og som annen fargerik mat er de rik på antioksidanter som fungerer som kroppens politi – altså veldig viktig å ha nok av for orden i kroppen 🙂 Tilstrekkelig med bær i kostholdet kan hjelpe å forbrenne bukfett som mange syns er vanskelig å kvitte seg med.

Egg – inneholder alt du trenger bortsett fra C vitamin. Den er ganske fantastisk allerede her, og er en matvare som er enkel å bruke i kostholdet. Eggehviten inneholder mestparten av proteinene vi finner i egget og plommen inneholder resten av næringen og fettet. Med mindre du har en egg allergi bør du absolutt invitere egg som en god venn i ditt kosthold. Egg inneholder flere vitaminer og mineraler, blant annet A vitamin som hjelper kroppen mot infeksjoner og sykdommer, K vitamin som hjelper blodet vårt å koagulere også inneholder egget naturlig D vitamin! Favoritten er nok eggesalat, omelett, som proteinkilde i smoothie eller havregrøt 🙂

Grønnsaker – generelt grønnsaker er å regne som superfooder mener jeg fordi de inneholder så godt med vitaminer, mineraler, fiber og antioksidanter. Særlig vil jeg trekke frem spinat, rødbeter, stangselleri, ingefær og potet. De fire første her kan enkelt brukes i smoothie for å øke fiber innhold og er en enkel måte å i seg mer grønnsaker på. Rødbete er den beste kilden til antioksidanter via grønnsaker, stangselleri stimulerer fordøyelsen vår, spinat gir tilstrekkelig med jern, ingefær er immunstyrkende og lindrer en oppblåst mage og potet ( særlig kokt og avkjølt ) er en fin karbohydratkilde med mye næring og avkjølt inneholder den godt med resistent stivelse som virkelig gir tarmen din kjærlighet – og vi vet jo, en glad tarm er en glad kropp!

Kefir / naturell yoghurt – er butikkens fermenterte produkter. Generelt er jeg blitt glad i fermentert mat på grunn av smaken og helseegenskapene de gir. Disse inneholder en levende bakteriekultur som tilfører tarmen din snille magebakterier og god næring for videre vekst. Naturelle produkter inneholder ikke sukker og du kan derfor smaksette selv med å blande inn bær og frukt. Min favoritt er nok kefir i smoothie eller yoghurt blandet med avokado og banan. Med kefir eller naturell yoghurt i hus har man en enkel frokost, lunsj eller et mellommåltid tilgjengelig, samtidig som man får gitt tarmen kjærlighet og kroppen får næring uten at blodsukkeret skyter i været som det ofte kan gjøre av andre yoghurt varianter som i dag er stappet med unødvendig sukker.

Smør – ekte meierismør! For noen kan et kroppslig oljeskifte være akkurat det som trengs for å få helsen på rett vei. Er du av typen som spiser melange / margarin så slutt med det! Tåler du ikke melk fins der heldigvis andre gode alternativer som raps kokos fra Berit Nordstrand eller kokosolje.
En god fettkilde som for eksempel smør er helt nødvendig i balansert kosthold, ingredienslisten er kort og inneholder ingredienser som vi kan forstå noe som igjen forteller oss at dette er et næringsrikt produkt som ikke er tuklet så mye med.