Appelsinmarmelade

Etter jeg ble gravid har lysten på appelsiner blomstrer som bare det, så i vinter har det gått endel appelsiner 😉
Appelsin gelesnop for tarmen, appelsin saus til maten, appelsin som mellommåltid, ferskpresset appelsinjuice ilag med gulerot, ingefær og gurkemeie, appelsin smoothie og denne – appelsinmarmelade.

Aldri før har jeg vært noe fæn av appelsinmarmelade, kanskje fordi jeg bare har smakt den som kjøpes på butikken? Det er noe eget med den du lager selv, den som står å godgjør seg på komfyren sin, der du kan tilsette de smaker og den søtningen du selv ønsker for ikke å snakke om lukten som sprer seg i rommet og vekker alle appelsin sanser til livet!

Om vinteren er nemlig appelsinene på sitt beste, så det passer seg utmerket å kjøpe inn appelsiner slik at du har deilig solskinns syltetøy tilgjengelig i fryseren din resten av året.
Selv om vi strengt tatt er kommet inn i årets første vår måned regner jeg det fremdeles som vinter her i landet, og med påsken i sikte er det en fin aktivitet å gjøre sammen med barna eller bare å ha tilgjengelig til frokostbordet eller på tur.

Du trenger –

500 gram appelsin
1/2 sitron
Skallet av en appelsin
1 dl sukker ( jeg har brukt kokosblomst sukker, derfor er min litt mørk i fargen)
1 dl fibersirup clear
1 ts vaniljepulver

Om du ønsker kan du doble oppskriften.
Med sukker og syre fra sitronen trenger appelsinmarmeladen bare tid for å gjøre seg ferdig selv. Sitronen hjelper til med å trekke pektin ut fra appelsinen, dette gjør at syltetøyet tykner når det blir avkjølt. Du bør la appelsinsyltetøyet stå å trekke på ovnen i 3 – 5 timer. Har du ikke mulighet til det kan du tilsette syltetøypulver å gjøre som det står på pakken.

Fremgangsmåte – 

Du starter med å vaske appelsinene, grunne til det er at appelsinmarmelade lages med skallet på. Ønsker du ikke det er det du som er kokken og kan selv skrelle appelsinene, selv hadde jeg halvparten av appelsinene med skallet på og resten uten.
Deretter skjærer du appelsinen i tynne skiver, det samme gjør du med sitronen. Hell over i en kasterolle og ha vann over. La appelsin, sitron og vann småkoke i en halvtime. Deretter har du søtning, vaniljepulver og eventuelt krydder ilag med. Det er kjempegodt med både kanel og ingefær i appelsinmarmelade, men prøv deg gjerne frem med både chili og anis.

Så lar du blandingen stå 3 – 5 timer, eller så tilsetter du syltetøypulver. Har du verken tid eller syltetøypulver kan du ha i gelatinpulver også, næringsrikt og funksjonelt 🙂
Godt blir det uansett!

Appelsinmarmelade kan brukes til litt forskjellig, som pålegg på brød og nystekte rundstykker. Tilbehør til pannekake. Som fyll i gjærbakst, i en smoothie, topping på grøten, til yoghurt, ilag med ost og kjeks ( gjerne litt salt kjeks og litt honning <3 ) eller sammen med annen dessert.