SIBO – hva kan du gjøre?

Så kjenner du deg kanskje godt igjen i plagene ved irritabel tarm og SIBO men ingenting har hjulpet til nå. Du er kanskje klar for å teste ut noen SIBO råd å se om det kan bedre plagene dine. Rådene er ganske annerledes enn de vi først hører om når det kommer til irritabel tarm og Low FODMAP.

De rådene jeg vil gi er at man begynner å se på helheten.
Hvordan har tarmen din det? Tydeligvis ikke helt fra. Hvor kommer plagene fra?
Stammer plagene dine fra lite magesyre vil dette gi en slags vond sirkel. Vi trenger magesyre for å bryte ned maten vår, er ikke maten brutt ned vil den bli liggende lengre enn nødvendig i magesekken vår å vi føler oss stinn og tung i magen. Dette kan gi plager som oppblåsthet fordi maten som ikke blir brutt ned vil begynne å gjære og råtne. Oppblåstheten i magesekken vil også gjøre at trykket i magesekken øker, noe som kan gi ømhet og kvalme. Videre kan dette gjøre at den lille magesyren vi har blir presset oppover, og fordi vi ikke har nok magesyre vil ikke lukkemuskelen holde igjen. Har vi nok eller for mye magesyre vil lukkemuskelen stenge igjen, ved for lite er det ikke sikkert lukkemuskelen oppfatter at det er magesyre som stiger oppover, du kan dermed oppleve halsbrann og sure oppstøt av for lite magesyre. Faktisk er sjansen større for at du får disse plagene ved for lite magesyre enn for mye.
Så start med å sjekke magesyren din når du skal få orden på tarm og fordøyelse. 
Etter maten har vært for lenge i magesekken og begynt å råtne sendes den ut til tolvfingertarmen og tynntarmen, fordi den ikke er tilstrekkelig brutt ned vil tynntarmen ha problemer med å ta opp næringen, du kan derfor oppleve mangler og lite energi. Særlig ses mangel på jern og B12.
Maten sendes videre til tykktarmen, her bor alle de kjekke og de mindre kjekke bakteriene våre. Fordi de rampete bakteriene våre stadig får mer og mer mat er det de som vokser, formerer seg og utvikler seg. Ufullstendig nedbrutt mat, sukker og raske karbohydrater er næring for de rampete bakteriene. Det er også denne maten som oftest kommer frem til tykktarmen særlig ved SIBO og / eller et dårlig regulert kosthold.
De kjekke bakteriene våre trenger fett, proteiner, resistent stivelse og fiber.
Viste du at vi bør få i oss 150 gram fiber per dag, og at den mengden fiber vi faktisk får i oss per dag er nede på stusslige 20 gram?

Det er lett å se at for lite magesyre, mangel på næringsstoffer og dårlig kosthold gir oss fordøyelsesplager.
Får vi for mye av næring til de rampete bakteriene kan de begynne å flytte på seg, de gjør liksom litt som de selv vil når det er flertall av de. Så flytter de seg oppover i fordøyelseskanalen, opp til tynntarmen. Og her er årsaken til SIBO plagene, når bakterier som skal være i tykktarmen finner veien opp til tynntarmen. Når det blir for mange dårlige bakterier i forhold til de gode.

Da starter vi – 
Probiotika – finn en bakteriestamme som passer for deg og din tarm. For de med SIBO vil jeg anbefale SanBiota Barrier og InFlame. Du kan velge en eller veksle på disse.
Prebiotika – få i deg 50 – 100 gram ekstra fiber per dag. Du kan ikke bare ha probiotika i tarmen ( de gode bakteriene ) de trenger noe å leve av de også ellers dør de. Så du trenger prebiotika, næring til de gode bakteriene.
Resistent stivelse – fyll på med belgfrukter, potetmel og avkjølt ris. Resistent stivelse er som annen stivelse en karbohydrat, det “magiske” med disse er at de senker og holder blodsukkeret ditt stabilt og er helt fantastisk for tarmhelsen din. Du kan spise noen porsjoner med belgfrukt per dag, lur de inn i saus, suppe, kjøttkaker, smoothie og lignende. Du kan ha små mengder potetmel i smoothien din og du kan koke ris for så å avkjøle den slik at risen utvikler resistent stivelse.
Purify – har du ikke prøvd synergy`s purify før eller det er et halvt år + siden så anbefaler jeg en purify runde. Les mer om purify her.
Urter – hvitløk, oregano, kanel, berberin og neem er gode urter å bruke mot SIBO.
Fermentert mat – er levende bakterier til tarmhelsen din og kan være greit å innføre etterhvert.
Kjøttkraft – denne må vi ha med, kjøttkraft har vist å ha en reparerende effekt på tarmslimhinnene. Kommer plagene dine av bakterier på feil sted eller en irritert tarm så skader det uansett ikke å gjøre noen gode tiltak for slimhinnene dine slik at de holder seg fine og tette. Om du ikke er klar for å koke kraft kan du bruke fast food løsningen som er gelatin eller kollagenpulver.
Omega 3 – for å få ned betennelser å gi tarmen smørsyre slik at systemet fungerer slik det skal trenger vi en god fettsyrebalanse. Et godt tilskudd med omega 3 vil kunne hjelpe på tarmplager også!

Det du bør holde deg unna er raske karbohydrater og sukker.
Fruktose absorberes raskt så de lager mest sannsynlig lite problemer for tarmhelsen og de rampete bakteriene, så en frukt og litt bær skal gå fint. Skal du spise et måltid med endel fett i anbefales det å bruke enten bitterstern dråper, eplesideredikk eller magesyretilskudd i forkant for å hjelpe fordøyelsen din.

Dette er altså helt andre råd enn hva du får for IBS og low fodmap.
Noen merker at plagene blir verre i noen dager eller en uke etter de begynner å følge rådene men stå kampen ut! Opplever du mye luft og smerter etter å ha økt inntak av fiber og belgfrukt kan du bremse ned inntaket litt og øke gradvis.  Så er det helt klart en fordel å spise så ren mat som mulig, lite ferdig produkter, vegetabilske billig oljer og bearbeidet mat. En syk kropp trenger mer næring enn en frisk kropp.
Håper rådene kommer til nytte for deg og at du som så mange andre kan få erfare på egen kropp at tarmen faktisk kan repareres! Som jeg har nevnt tidligere så trenger du ikke ta i på alt eller ingenting, start gradvis og hold motet oppe. Trenger du hjelp eller veiledning på veien så vet du hvor du finner meg.