SIBO / IBS – hva er det med disse bokstavene?

SIBO forveksles ofte med IBS, og det er ingen garanti for at legen din har noe særlig kjennskap til SIBO diagnosen og derfor ender mange opp med IBS.
Fjerning av SIBO har vist seg å redusere IBS symptomene med hele 75%.
Hva er SIBO?
SIBO står for small intestinal bacterial overgrowth og er en tilstand hvor bakterier fra tykktarmen finner veien opp i tynntarmen. Det er ikke snakk om skadelige bakterier, men problemene oppstår når de flytter seg fra sitt vanlige habitat og oppover i tarmen.

Ønsker du å sjekke deg for SIBO kan du bestille en SIBO test fra Lab1.

Symptomer på SIBO inkluderer blant annet :

  • oppblåsthet/ekstra gassproduksjon
  • flatulens, raping
  • magesmerter, krampe og ubehag
  • forstoppelse, diaré eller en miks av de to
  • halsbrann
  • kvalme
  • malabsorpsjon
  • systemiske symptomer: matoverfølsomhet, hodepine, ledd- og muskelsmerter, tretthet, rosacea
  • mangel på jern og B12

Sliter du med SIBO plager vil du mest sannsynlig få beskjed fra legen om å holde deg til en Low FODMAP diett. Noe som kanskje er det siste du bør gjøre!
Alt kan repareres! Enten det er en dårlig relasjon til et familiemedlem, om det er en knust kopp eller om det er en irritert og dårlig tarm. Har du hørt at det ikke er noe å gjøre med tarmen så er det så feil som det kan bli, jeg velger å bruke meg selv og mine kunder som levende og fungerende bevis på det.
Jeg var sykemeldt i 4 år, kunne knapt gå ut av døra og bare en tur på butikken var psykisk utfordrende på grunn av en tarm som ikke fungerte helt. Og det er flaut og krenkende for en jente i begynnelsen av 20 – årene.
Legen sa det ikke var noe å gjøre, jeg måtte ha det slik og prøve å vedlikeholde med Low FODMAP dietten – en diett foralltid.
Legen tok feil, grundig feil heldigvis. Jeg skal tråkke noen på tærne å påstå at leger ikke har all verden av kunnskap når det kommer til ernæring, det er nemlig ikke store deler av legestudie som består av ernæring, hvordan denne “kunnskapen” er vedlikeholdt i årene etter er også uvisst.

Iallefall! Tarmen ble reparert, tarmen ble bedre, jeg kom tilbake i jobb, jeg startet mitt eget firma, jeg ble mamma, jeg ble sosial igjen, jeg fungerte utenfor mitt eget hus, humøret endret seg, selvfølelsen steg og det er håp for andre også.

Om du ikke merker bedring av Low FODMAP diett etter 5 uker bør du avslutte. Low FODMAP dietten er ment som en eliminasjons diett, altså ikke noe du skal praktisere i det uendelige.
5 uker på Low FODMAP for så å reintrodusere en og en av disse FODMAP`ene. På denne måten kan du finne ut hva som er en irritasjon for din tarm.
Personlig er jeg ikke en tilhenger av denne dietten, jeg fulgte den, levde den å sleit med den i mange mange måneder. Det satte en stor stopper for matgleden som er utrolig viktig,  den er vanskelig å følge og gir lite motivasjon. Ja også fungerte den ikke.
Tenker du at det er en intoleranse som er grunn i dine plager kan du enkelt ta en intoleransetest for å få et eksakt svar på dette.

Så hvordan kan du reparere? 

 

Én kommentar