Det er egentlig ikke så mye som skal til!

Å legge om livsstilen høres ut som et evighetsprosjekt for mange, et prosjekt som er enkelt å utsette fordi det krever så mye av deg. Ut av komforsona, lære nye ting, hva skal man tro på og hva skal man egentlig gjøre, alle har en mening og det kan ta tid å sette seg inn i å få resultater. Her stopper det ofte for veldig veldig mange.
Men vet du, det er egentlig ikke så mye som skal til for at du skal begynne å bevege deg i riktig retning.

Å få hele kroppen i balanse og trives med det.

Noen mennesker er ” all or nothing ” mennesker, enten eller mennesker. Disse skal enten gjøre det skikkelig med en gang og begynner ikke før de har alle kortene på bordet og full kontroll.
Andre mennesker er ” trappetrinn” mennesker. Her gjelder det å ta et skritt om gangen, ikke ta seg vann over hodet eller å bli for overveldet.

Jeg henvender meg stort sett til “trappetrinn” mennesker. Grunnen er enkel, det er oftest de som tar kontakt og det er hakke enklere å få hodet til å henge med i endringene som skjer og skal skje om du tar livsstilsendringene dine oppdelt i forskjellige trinn.
For det er viktig, du må ha hodet med deg i endringene du gjør ellers varer det ikke!

Så, du trenger ikke begynne med crossfit, slutte å røyke/ snuse og legge om kostholdet på en og samme uke. 

Så klør vi oss i hodet å lurer på hvor skal vi starte da.
Jeg vil gi deg noen konkrete råd og samtidig oppfordre deg til å gå litt ut av komforsona å be om litt veiledning hos noen utenfor din situasjon som kan litt om temaet. Sjekk gjerne ut innlegget – Er en kostholdsveileder bare betalt synsing eller hva kan de? 

Maten du spiser bør være så naturlig som mulig, minst mulig tukla med.
 1. Foreta deg et oljeskifte!
  Jeg har lenge vist om helsefordelene ved å gi kroppen riktige fettkilder, men først etter jeg begynte å analysere fettsyrebalansetester har jeg fått det svart på hvitt fra en rekke forskjellige folk hvor viktig dette med fettkilder er.
  Bruker du idag margarin, soft flora, vita hjertegod, brelett, mais olje, soya olje, solsikke olje eller andre vegetabilske fettkilder så kast de! Og aldri kjøp de igjen.
  Dette er oljeskiftet.
  Kaldpresset olivenolje eller rapsolje, kokosolje, rapskokos, ekte meierismør, ghee, røros smør, bremykt er olje / smør typer du kan og bør bruke.  Ta gjerne et tilskudd av en god omega 3 olje, selv anbefaler jeg SanOmega 3 til både stor og liten 🙂

  Oljeskiftet gjør at kroppen din får en bedre balanse på fettsyrene dine – sjekk ut fettsyrebalansen.

 2. Kutt ned på karbohydratene. 
  Å bytte ut en olje er jo igrunn en enkel sak men når vi skal begynne å kutte ned på karbohydratene begynner vi å bli vanskelige. Her er vi utenfor komforsonen vår og må finne alternativer til måltidene våre. Nordmenn spiser gjerne brød til alle dagens måltider. Brød til frokost, baguett til lunsj, pitabrød til middag og pannekake til kvelds.
  Så begynn der, finn deg noen alternativer til all den brødmaten vi spiser.
 3. Dagens første måltid er en god start. 
  Enten du spiser frokost eller ikke så har du et måltid som er dagens første og her kan du godt begynne.
  Etter 7 – 8 timers søvn har kroppen kommet inn i faste, en tilstand hvor den helst forbrenner fett. I følge biorytmen vår så har kroppen vår best utnytte av et måltid med mest fett og proteiner og lite karbohydrater tidlig på dagen.
  Gir du kroppen det den trenger dagen gjennom er sjansen også mindre for at du er på snopjakt i skapene når kvelden kommer, er kroppen fornøyd så er den fornøyd 🙂

Så kan vi selvsagt ha i bakhodet at vi bør spise mer grønnsaker og fargerik mat gjennom hele dagen og vi bør kutte ned på sukker – særlig det sukkeret som vi drikker i form av juice, iste, brus og annen drikk tilsatt sukker.

Etter en stund vil du også kjenne at kroppen er mer fornøyd, at kroppen får det den trenger og dermed kan gi deg litt mer overskudd.
Da kan du begynne å trene, gjør noe du liker og gjerne med en venn om det er enklere for deg.
Ikke gjør det vanskelig, slike endringer i livsstilen din MÅ du ikke gjøre alene. Be om hjelp, spør om råd, ta med deg en venn.
Når du først har begynt å spise litt bedre mat for deg og kroppen din, kommet i mer aktivitet ja da går nesten snusen og røyken av seg selv kan jeg påstå!
Lykke til 🙂