Kosttilskudd for gravide

/Reklame

Allerede når du planlegger å bli gravid kan det være greit å gjøre noen beviste valg både i matveien og når det kommer til kosttilskudd. Der fins råd også for de som plages med å bli gravide men det kan vi ta i et annet innlegg 🙂
Det er mye den gravide skal holde styr på, også akkurat på den tiden hvor hormonene gjerne skrur ned hukommelsen noen hakk. Så vi tar en oppsummering, hva og hvorfor!
Det oppfordres alltid til å spise sunt og variert, og de som har vært gravid vet godt at akkurat dette kan være en utfordring så å vite om de forskjellige tilskuddene i denne perioden av livet kan være veldig greit.

FOLAT
Som nevnt er det noen kosttilskudd du kan begynne med allerede når du planlegger å bli gravid, og denne tenkte jeg å oppklare litt.
Prøvere og gravide anbefales å ta 400 mcg folat allerede før graviditet og til og med uke 12 av graviditeten for å forhindre ryggmargsbrokk hos babyen. Babyens utvikling av nervesystemet starter for alvor i svangerskapsuke 3 og lukkingen av nevralrøret skjer rundt uke 27 i svangerskapet. Det er derfor viktig at kvinnens folat nivå er bra på dette tidspunktet.
Det vi skal se litt på er at det er en stor forskjell på folat og folsyre.
Den vanligste som vi får kjøpt på apoteket er folsyre, dette er et syntetisk produkt som kroppen faktisk ikke kan bruke. Det kroppen da må gjøre er å sette igang en lang og krevende prosess med mange enzymreaksjoner for å omgjøre folsyre til aktiv folat ( metyl folat ). Dette resulterer i at du som prøver eller gravid ikke får det du trenger eller tror du får av produktet du bruker.
Jeg vil derfor anbefale å heller gå til innkjøp av allerede aktiv folat, nemlig metyl folat 400 mcg. (1) Her finner du en link som jeg selv bruker til en veldig fin pris. 

JOD
Den neste på listen jeg vil nevne er jod, og denne er vist ganske ny for mange.
Jod er et tilskudd som er viktig å bruke både for den gravide og ammende.
Dette er et mineral som blant annet er viktig for to stoffskiftehormoner i kroppen, T3 og T4. Disse hormonene er nødvendig for normal energiomsettning, celledeling og vekst i alle kroppens celler. For fostret og små barn er jod veldig viktig for utvikling av nervesystem og kognitive evner. I følge WHO er jodmangel den viktigste årsaken til hjerneskade som kan forebygges. (2) De norske anbefalingene ligger på 175 ug for gravide, 200 ug for ammende og 150 ug for voksne kvinner. Jodbehovet øker under graviditet, primært fordi produksjonen av skjoldbruskkjertelhormoner øker og fordi utskillelsen av jod via nyrene/urinen øker. (3)

I rapporten, «Risiko for jodmangel i Norge. Identifisering av akutt behov for tiltak», fra Nasjonalt Råd for ernæring, publisert juni 2016 (2), konkluderer de med at norske myndigheter bør sette i gang tiltak, fordi jod inntaket i spesielt sårbare grupper som gravide og ammende, ikke er bra nok.

Nye tall fra den norske mor og barn-undersøkelsen (MoBa) viser nemlig at 16 % av gravide i Norge har et lavt inntak av jod (under 100 µg per dag) og 42 % et nokså lavt inntak (under 150 µg per dag). Hele 70 % av de gravide som ikke tar tilskudd får i seg mindre enn anbefalt mengde jod.

For gravide er det fint med 3 tabletter av denne og for ammende er det fint med 4 tabletter – jod tilskudd.
Lurer du på om du får i deg nok jod? Melk.no har laget en egen jodkalkulator som du kan finne her.


OMEGA 3

Neste tilskudd jeg vil titte innom er omega 3. Er det et tilskudd vi skal bruke åre rundt uansett helse og utfordringer så er det omega 3, dette gjelder også når vi er gravid så derfor nevner jeg denne.
Det fins flere typer omega 3 som er av god kvalitet og jeg oppfordrer deg som forbruker til å undersøke litt slik at du faktisk får det du trenger ut fra din omega 3 olje.
Olje er somregel et bedre alternativ enn tabletter, fordi du får mer ut av 1 spiseskje enn du får av noen tabletter, skal du ha samme dose omega 3 fra tabletter som av 1 ss san omega for eksempel må du opp i hele 16 tabletter!
Jeg vil tipse deg om noen gode oljer som du selv kan velge i, og har du spesielle utfordringer enten det er betennelser i kroppen, hukommelse, energi etc så kan du sende meg en melding om du trenger råd.
San omega 3 – bestill på nett eller send meg en melding, jeg er forhandler av denne.
Natural omega 3 – er produsert og fremstilt på samme sted av samme råvarer som den godt kjente omega cure, denne er mer kortreist for deg som bor nord i landet og har en annen pris.
Omega cure – den ferskeste oljen som fins på markedet.

D VITAMIN
D vitamin er et annet vitamin som er viktig for gravide, og særlig vi som bor i Norge og gjerne litt lengre nord i landet. Utrolig mange har lave nivåer av D vitamin og flere jordmødre og leger begynner å krysse av for D vitamin sjekk på standard blodprøver for gravide. Det vil alltid være lurt å ta en sjekk av D vitamin og se hvordan du ligger ann.
D vitamin brukes blant annet for å bygge å ta vare på skjelettet, for den gravide er det ikke bare sitt eget skjelett som skal tas vare på, man bygger også barnets skjelett. D vitamin mangel hos den gravide er også forbundet med høyere risiko for økt blodtrykk og svangerskaps diabetes. (4)
Kalsiumbehovet øker også under svangerskapet, og D vitamin er med på å sikre godt nok opptak av kalsium.
Jeg bruker denne type D vitamin som kommer i en høyere dose enn de vi får på apoteket samtidig som den er billigere, spør om du er usikker og ta gjerne en blodprøve hos legen for å vite hvor du står 🙂

JERN
Sist men ikke minst skal vi se litt på jern. Veldig mange barn og kvinner har i perioder lite jern i kroppen, så dette er også et tilskudd som kan brukes året rundt av store som små.
Kjenner du deg ekstra trøtt eller blir du fortere andpusten? Da er det sannsynlig at du har lite jern. Jern er med på å frakte oksygen rundt i blodet og som gravid øker blodvolumet noe som gjør at du trenger ekstra jern.
Se gjerne etter mat som inneholder mer jern og bruk en C vitamin kilde ilag med maten for å hjelpe kroppen med opptaket av jern.
Som kosttilskudd vil jeg anbefale Rein styrke.
“Reinlever er et 100% naturlig kosttilskudd basert på lever fra unge rein. Den er skånsomt tørket og kapslet i gelatinkapsler fra storfe. Reinlever gir deg fullverdige proteiner, sunt fett og er spesielt rik på vitamin-A, et bredt spekter av B-vitaminer og jern. HER finner du oversikten over næringsverdien på våre Áhppi Rein Lever kapsler.” (5)
Bruker du rabattkode 1004 får du 50% rabatt på din første bestilling! 

Oppsummering – 
Folat 400mcg
Jod 175 ug
Omega 3
D vitamin
Jern 

 

Det var de tilskuddene jeg ville kikke nærmere på og forklare litt rundt samtidig som du har fått noen gode produkter å velge mellom. Har du noen spørsmål så spør legen, jordmor, en kostholdsveileder/ernæringsterapaut eller send meg en mail 🙂

 

1. https://tunmed.blog/2016/08/22/feil-informasjon-til-gravide-om-folat/
2. http://www.ernaeringsradet.no/wp-content/uploads/2016/06/IS-0591_RisikoForJodmangeliNorge.pdf
3. http://naturligsunn.com/jod/
4. https://forskning.no/forebyggende-helse-mat-menneskekroppen-svangerskap/2013/03/gravide-mangler-vitamin-d
5. https://reinstyrke.no/rein-styrke/produkter/?v=f8d0a37ab136

2 kommentarer