Matintoleranse VS allergi – hvordan sjekke og hva er symptomene?

Matintoleranse og allergi er to forskjellige ting. Med en allergi kommer reaksjonen somregel etter kort tid, mens med en intoleranse kan det ta inntil 72 timer før du får en reaksjon. Dette gjør det ofte vanskelig å vite nøyaktig hva du er intolerant mot, og faktisk koble symptomene dine til en intoleranse i det hele tatt.

Matvareintoleranse måled med matspesifikke igG – antistoffer i blodet, en allergi prøve måles med igE – antistoffer.
IgG antistoffet danner immunkomplekser som frakter seg rundt om i blodet. Disse kan feste seg hvor som helst i kroppen og gi problemer. Dette er årsaken til at leddsmerter feks kan være en matintoleranse og ikke leddgikt som legen kanskje ville anntatt.

Symptomer på matvareintoleranse kan som sagt være mange og vanskelige å oppdage, her er en liste over vanlige symptomer :

 • Oppblåst
 • Vann i kroppen
 • Hyppige infeksjoner
 • Eksem
 • Fordøyelsesplager
 • Leddproblemer
 • Utmattet, trøtt
 • Konsentrasjonsvansker
 • Hodepine
 • Overvekt eller undervekt
 • Hudproblemer som uren hud eller kløe
 • Betennelser i kroppen

I tarmen vår har vi en slimhinne som er tett, denne slimhinnen slipper bare gjennom snille partikler som vitaminer, mineraler, aminosyrer og vann. Hvis vi har en intoleranse har det blitt sprekk i denne tarmslimhinnen, noe som gjør at ufordøyd mat og proteiner lekker ut i blodbanen.
Immunforsvaret vårt oppfatter ofte dette som en inntrenger og prøver å beskytte oss med å gå til angrep. Det blir produsert en overflod av antistoffer mot allergener fra mat, for eksempel mot melkeprotein, egg eller gjær. Disse antistoffene binder seg direkte på matpartiklene som lekker ut i blodbanen og danner immunkomplekser. Når det blir nok mange slike immunkomplekser rundt om i blodet sender kroppen ut fagocyttene som skal rydde opp i dette. Når dette skjer sender immunforsvaret ut en alarm om at her er det noe galt, vi opplever derfor symptomer.

Ufordøyd mat skal ikke være i blodbanene våre, men kommer seg dit via matpartiklene som lekker gjennom en tarm som ikke er helt tilfreds. Når de er kommet over i blodbanen dannes immunkomplekser. Fagocyttene sendes ut for å fjerne immunkompleksene, de spiser de opp, fagocyttene vokser og blir store, sprekker og kroppen må danne histaminer. Dermed har vi en reaksjon, en betennelse i kroppen.

Det er mange tilstander som kan forverres eller forårsakes av en matintoleranse, det trenger ikke engang ha med fordøyelsen din å gjøre.
Her er noen av de mest vanlige tilstandene som kan forårsakes eller forverres av en forsinket matvarintoleranse :

 • Høysnue utenom pollensesongen
 • Bekhterev
 • Nervøsitet, engstelse, panikkangst
 • Astma
 • ADHD
 • Autisme
 • Depresjoner
 • Diabetes type 1
 • Eksem
 • Utmattelse
 • Leddgikt
 • Hodepine
 • Søvnforstyrrelser

Ofte opplever vi også å nesten være avhengig av de matvarene vi ikke tåler, nesten så vi bare må ha de.
Om du regelmessig inntar matvaren du er intolerant mot vil immunforsvaret være på vakt til enhver tid, etter en stund klarer vi ikke reagere like sterkt lengre selv om matvaren er minst like skadelig. Om vi da venter med å spise matvaren og prøver etter noen uker kan vi forvente en mer kraftig reaksjon, da har immunforsvaret fått en pause og er klar til å reagere sterkt slik det i utgangspunktet skal når det møter på en inntrenger.

Noen får matvareintoleranse fordi de allerede har fordøyelsesplager slik som lekk tarm eller en ubalanse i tarmfloraen vår, andre fordi de har en lav næringsstatus – altså at maten vi spiser er sterkt bearbeidet og inneholder lite næring til kroppen. Alkohol, stress og medisiner som syrenøytraliserende, antibiotika og betennelsesdempende ( NSAIDS) er også faktorer som spiller inn.

Rask vektøkning med mye vann i kroppen kan være en tydelig indikasjon på at du får i deg noe du ikke bør. Når histaminet skilles ut i kroppen under en reaksjon gjøres de små blodkarrene mer lekk. Det gjør at de hvite blodcellene inn til immunforsvaret vårt kan trekke inn i vevet ditt, når dette skjer følger ofte væske med, så om du ofte spiser en matvare du ikke tåler og kroppen får denne reaksjonen gang på gang kan du bokstavelig talt bli fylt med vann.
En annen årsak til at du går opp i vekt ved en matintoleranse kan være at slike reaksjoner skaper mye avfallsstoffer. Dette er det leveren som skal ta seg av, men blir det for mye arbeid sendes giftstoffene dit de gjør minst skade, nemlig i fettcellene. Dette gjør det vanskeligere for kroppen å bryte ned fettet til energi og desmer fett holdes tilbake og gjør vektnedgangen vanskeligere.

Er det vanskelig å finne synderen i maten kan det være aktuelt å ta en matvareintoleransetest. Dette gjøres enkelt med et stikk i fingeren.
Må det være slik for alltid? Nei det må ikke det. Tarmen kan repareres, slimhinnen kan styrkes men det krever ofte både tid og tålmodighet, alt fra 3 mnd til 2 år.
Håper dette var oppklarende, jeg samarbeider med yorktest og tilbyr intoleransetester.