En vedovn – antioksidanter

Jeg har fått tegnet et bilde fra hodet mitt og tenkte å prøve å forklare både bildet og tanken bak dette med antioksidanter med dere. Antioksidanter er nemlig kjempeviktig for kroppen og helsa vår. Samtidig ser vi at verken barn eller voksne er i nærheten av så flink å spise frukt og grønt som vi bør, kanskje dette bildet gir et lite puff slik at du og dine setter inn det ekstra støtet for å øke inntaket av fargerik mat 🙂

Phytolife smoothie, full av antioksidanter med herlig smak av mint

En vedovn vil symbolisere kroppen vår som fyrer med ved ( altså maten vi spiser), fra veden spruter det gnister. Har vi IKKE en gnistfanger vil disse gnistene nå bort og skade vitamin og mineral arbeiderne våre i tillegg til å skade viktig DNA og arvestoff som kan gjøre oss riktig syk med tiden.

Vitamin og mineralarbeiderne våre jobber dag og natt med å beskytte, utvikle, reparere å justere på vårt DNA og arvestoff.

DNA er genene våre, de bestemmer hvordan ting skal se ut og fungere. Hvilke farger vi har på øynene, hvilken mat vi tåler å spise, hvordan leveren fungerer, om hormonene våre sendes ut til riktig tid og om vi blir høy eller får krøller i håret.

Arvestoffet vårt forteller kroppen hvordan organismene skal fungere, det kan være hvordan du reagerer på virus og forkjølelser, om du har et godt immunforsvar, hvilke bakterier du har i tarmen og hvordan de skal utføre jobben sin.
Med dette skjønner vi at DNA og arvestoffene våre er utrolig viktig for helsa vår. Skulle de bli skadet av gnistene fra vedovnen er det fort at vi begynner å kjenne på sykdommer og vondter.

Gnistene fra vedovnen kaller vi for oksidanter, blir det godt med fyr i kroppen så spruter det gnister. Disse gnistene kan skade vitamin og mineralarbeiderne våre og det viktige DNA og arvestoffet vårt!
Noe vi ikke ønsker skal skje.
Hva er oksidativt stress? 

Og her kommer antioksidantene inn, gnistfangeren vår fungerer som antioksidanter. Den holder gnistene ( oksidantene ) tilbake og beskytter vitamin og mineralarbeiderne våre slik at de får gjort jobben din. Vi kan kalle gnistfangeren som er antioksidanten for kroppens politi som passer på og holder kontroll.

Hvor kan vi få antioksidanter fra?
Antioksidanter får vi fra all den fargerike maten vi spiser. Banan, gulrot, brokoli, eple ja rett og slett all mat med farger i!
Dette er viktig mat for kroppen vår og noe vi alle kan bli flinkere å spise mer av, også mammaer og pappaer.
For at vi skal kunne ha et godt opptak av næringen fra blant annet fargerik mat er det lurt å tilsette en god fettkilde til måltidene dine. Dette kan være avokado, nøtter, oliven, kokos, olje, ost, smør eller nøttesmør.

Antioksidanter i bær

Som kosttilskudd er mistify min favoritt når det kommer til påfyll av antioksidanter, og dette er et kosttilskudd jeg bruker særlig i vinterhalvåret.
Mistify er et produkt fra Synergy, det inneholder B6 som hjelper på energiomsettningen i kroppen og nervesystemet. I tillegg inneholder mistify acai bær og grønn te, noe som gjør at mistify inneholder store mengder antioksidanter! Denne flasken booster virkelig immunforsvaret og hjelper å beskytte vitamin og mineralarbeiderne dine.

Hva kan vi gjøre for å bli flinkere å spise frukt og grønt?
* Det første vi må gjøre er å kjøpe det, ha frukt og grønt tilgjengelig.
* Deretter må vi bli flinkere å tilby det. Lag en vane på å tilby noe frukt og grønt til hvert av dagens måltider.
* Smoothie er supert for å få i seg et godt utvalg frukt, grønt og bær. Frosne grønnsaker som brokkoli, blomål og spinat er fint å bruke i smoothie og smaker ingenting. Krydderurter er også kjempefine i smoothie og gir en spissere smak, persille og mynte er supert.
* Lur grønnsaker inn i middagen med å ha røde bønner i tomatsausen og hvite bønner i hvitsausen, lag rotmos med både søtpotet, gulerot og sellerirot. Varier på å steke, dampe, koke og bake grønnsakene, bruk godt med smør / olje og ha krydder på grønnsakene så smaker de både bedre og mer spennende.
* Tilby plukkmat både til barn og voksne. Barn elsker å gjøre selv og de elsker farger, at barn ikke liker frukt og grønt er en mening vi foreldre at plantet hos de for det meste. Alle liker ikke alt og det er helt greit men vi trenger å smake og vi trenger å lære oss forskjellige smaker. Å få tilbud om plukkmat hvor barnet selv kan velge en paprika, noen blåbær, en bit ost, litt tomat, et par terninger mango, noen gulerot staver å dyppe i avokadomos med litt godt krydder osv. Det er fargerikt, nærende og metter godt.

Bilde lånt fra frukt.no

5% av barna spiser i dag nok frukt, grønt og bær.
17% av voksne spiser i dag nok frukt, grønt og bær.