Et personlig innlegg om stress

Så da tråkker vi utenfor komfort sonen igjen da.
Stress er noe som påvirker oss alle sammen i forskjellig grad. Jeg kan være den første til å innrømme at stress har vært en utfordring for meg og at jeg ikke har reagert særlig bra rundt dette.

Stress er en overlevelses taktikk som vi ikke kan leve uten. Dette er ikke synonymt med en positiv livsstil.
Vi trenger stress i enkelte situasjoner, men ikke i alle. I dagens samfunn stresser vi alt for mye, noe som gir en negativ effekt på helsa vår.
Når vi kommer i en farlig situasjon er det viktig å aktivere stress, for å overleve rett og slett. Under stressreaksjonen mobiliseres en rekke hormoner og det sympatiske nervesystemet kommer mer igang.

Mange mener de ikke er stresset og kan ikke kjenne det på kroppen, for noen kan nok dette stemme men for de aller fleste er det nok ikke helt riktig.
Stress kan være mye forskjellig, la meg gi deg en liten pekepinne.

For kroppen din oppleves alle disse tingene som stress :

Røyking, temperatur forandringer, sykdom, skader, næringsmangler, sult, hard trening, konflikter, operasjoner, medisiner, matintoleranser, infeksjoner, hormonforandringer, kroniske betennelser, mentale problemer, tid, penger, arbeidsforhold, giftstoffer eller for lite søvn.

Når vi ser på stress fra kroppen sitt ståsted kan vi godt forstå hvorfor kroppen vår kan oppføre seg stresset.

Så over til den personlige delen.
Jeg var nybakt småbarns mor, i underskudd av søvn og med et dårlig forhold til mat. Mye av dette dårlige forholdet til mat kom av min angst, emetofobi som gjorde måltidene litt utfordrende.
Dette førte til at kroppen min fikk ikke alt den skulle ha av næringsstoffer, jeg ammet i over 1 år så kroppen min hadde litt høyere behover da enn hva den har idag. Jeg slet med matintoleranser, gikk på minipiller som klusset til med hormonene som allerede var i en evig berg og dalbane etter graviditet og fødsel og jeg opplevde noen mentale utfordringer jeg ikke hadde erfart før, nemlig fødselsdepresjon.

Jeg og helt sikkert alle rundt meg kunne merke stresset i kroppen min, og det var ingen tvil om at jeg var inne i en vond sirkel på dette tidspunktet.
Jeg begynte i det små, hadde fokus på å komme meg ut litt hver dag. Trille med vogna å gå tur med hunden.
Jeg måtte stoppe med stryketreningen min fordi jeg kjente hvordan dette førte til mer stress på kroppen min.
Mitt vendepunkt kom sent i 2016 da jeg tok et oppgjør med mitt eget kosthold. Jeg tok tilbake matgleden og begynte å lytte mer til hva kroppen min trengte. En ting jeg fort skjønte at den ropte etter var fettsyrer.
Og dette lille ( store ) trikset ville jeg dele med dere.
For da jeg fikk rettet opp i kostholdet mitt litt, var mer i hverdagsaktivitet, ble litt mer sosialisert enn jeg hadde vært mens jeg var i mammapermisjon og begynte med tilskudd av San Omega 3 da snudde ting.

Uroen ble borte, angsten rolig, depresjonen slapp taket, søvnen ble bra, betennelser forsvant, intoleranser ble kurert, huden ble bedre og humøret var bra.

Stress påvirker næringsstatusen i kroppen og faktisk endrer den.
Stress fører til produksjon av blant annet stresshormonet kortisol i kroppen. Dette er en del av vår naturlige “flykt eller kjemp”-respons som er god å ha og hjelper oss å redde skinnet når vi møter på rovdyr som vil spise oss og andre trøblete ting. Men å traske rundt med for høye kortisolnivåer til stadighet fordi vi har et konstant høyt stressnivå, er ikke spesielt gunstig for overlevelsen. Flere forskere i ulike land har vist at omega-3-fettsyrer reduserer dette kortisolnivået og bidrar til å redusere angst. Spanske forskere har spesifikt funnet at tilskudd av omega-3-fettsyren EPA (ethylform i forsøket) dempet noen av disse skadelige virkningene ved at de hjalp til å transportere kortisol gjennom blod-hjerne-barrieren og dermed altså hjelper kroppen til å regulere kortisolnivået tilbake til normalt nivå etter en stressreaksjon.

Å være nybakt mamma å føle at du ikke er bra nok er en av de vondeste følelsene jeg har kjent på, det er en følelse jeg ikke unner noen å sitte med. Hvem vil du være som mamma, som venn, som kollega, som nabo, kjæreste eller datter?
Du vil ha nok energi, du vil ha god søvn, du vil ha en frisk og sterk kropp, du vil være tilstede å ha muligheten til å fokusere. Selvsagt.
Og med små grep kan du også få det til.

Målet er ikke å bli kvitt stresset, det er livsnødvendig for oss. Målet er å takle stresset bedre å dosere det ut i riktig mengde til riktig tid.