Søvn og treningsresultater – 6 tips

Det er deilig å sove, men for mange av oss er søvn et problem. Noen sliter med å sovne, andre våkner flere ganger iløpet av natten og noen andre der igjen får dårlig samvittighet for å faktisk sove.
Søvn alene er veldig viktig, det er et av kroppens behov som vi må få dekket på et vis. Men søvn og trening er også ganske interessant. Hard trening påvirker ofte søvnen til det bedre, men om kroppen er under mye stress og du egentlig ikke har kapasitet til trening vil hard trening forstyrre søvnen mer.

Fakta: Hvis du har trent en teknisk øvelse og venter 8 timer så har du forbedret prestasjonen hvis du har brukt de 8 timene på søvn i forhold til om du har tilbrakt de timene våken.

Søvn er også viktig for hukommelse, særlig med tanke på at det du lærer blir lagret permanent i hukommelsen. Også når det kommer til hormoner er søvn veldig viktig for kroppen. Det skilles ut en del anabole hormoner mens man sover. Dette betyr at søvn er veldig viktig for restitusjon av muskler.
Også hormonet grelin, et hormon som stimulerer appetitten økes når kroppen får for lite søvn. Motsatt synker produksjonen av hormonet leptin som demper apetitten. Dette vil si at søvn er viktig for deg som jobber med vektnedgang.

 1. Dårlige vaner – 
  Legg merke til hvilke dårlige vaner du har på kveldene i timene før du skal legge deg. Drikker du mye kaffe og brus på kveldstid kan du med fordel droppe det. Trener du sent på kvelden kan dette gjøre at du får problemer med å falle i søvn å finne roen på kveldstid. Sitter du med data og mobiltelefon hele kvelden, natta å gjerne også i senga – da bør du lage deg noen regler for å begrense bruket. Telefoner hører igrunn ikke hjemme i senga. Ikke bare forstyrrer de søvnen din men sengeaktiviteter kan fort bli satt på vent fordi du er et mobiltryne.
 2. Finne roen – 
  Har du mye tankekjør og kaos i hodet særlig ved leggetid? Test ut meditasjon, dette vil roe ned hodet og kroppen vil omsider forstå at dagen er over. Gi meditasjon en real sjans, test det ut i 3 – 4 uker før du bestemmer deg for om det funker eller ikke.
 3. Klima – 
  Se til at soverommet ditt er rent og ryddig, passe kaldt, med god luft og så mørkt som du får det. Tempraturen anbefales å ligge mellom 16 – 18 grader, noen liker det varmere og andre liker det kaldere.
 4. Rutiner – 
  Gode rutiner er like viktig for voksne som for barn, vi er alle vanedyr. Stå opp og legg deg til samme tid hver dag selv om det er helg eller ferie.
 5. Sov – 
  Prøv å ikke stress mer med søvnen. Om du først begynner å stresse rundt søvn, for lite søvn, forte seg og sove og alle negative bivirkninger av å sove for lite så baller det fort på seg. Fokuser på punktene over så kommer nok søvnen av seg selv. Og gjør den ikke det bør du ikke nøle med  å ta det opp med legen.

Jeg jobber med online kurs og hadde bitt kjempeglad om du kunne svare på disse 4 spørsmålene.