Niacin flush, hvem bør ta det og hvordan funker det for røykere?

Niacin er bedre kjent som B3, et av de 8 vannløselige B vitaminene våre.
Niacin omtales også som nikotinsyre, det samme stoffet som vi finner i sigarett/ tobakks røyk.
Kanskje røyker du eller så har du kanskje gjort det en gang i tiden, eller kjenner noen som gjør det. Da er du kanskje også kjent ved ordet stress røyk. Når du kommer i en stresset situasjon og “bare må ha en røyk” for så å føle deg roligere. Dette er jo en faktisk situasjon som skjer, men hvordan og hva har det med B3 å gjøre?

B3 er et veldig viktig vitamin for kroppen, blant annet for sirkulasjonen i kroppen, energiomsettning men også for klar og god hjernefunksjon!

Hvem kan ha særlig god nytte av B3? 

  • Røykere
  • Alkoholikere
  • De med angst og depresjon
  • Leversvikt
  • Hjerteproblemer
  • Eldre
  • Ensidig kosthold
  • Ved bruk av vannløselige medisiner
  • Veganere

Som vi ser i slutten av 2017 er det mange mange mennesker som faller under disse kategoriene, noe som kan tyde på at flere får i seg for lite B3 eller at den B3 som normalt skulle være tilstrekkelig blir for lite på grunn av vårt stressende samfunn.

Under stress forbrukes mer B vitaminer, derfor er B kompleks også kjent som nerve og stress tilskuddet. 

Niacin utløser noen særlig nyttige kjemikalier i hjernen som er med på å senke stress nivået vårt og gjør at vi takler stress på en bedre måte.

Funfact – Går du på blodfortynnende medisiner kan du snakke med legen din om å se på niacin istedenfor medisinen. Effekten skal være bedre ved niacin uten uheldige bivirkninger som mange medisiner har med seg. 

Niacin får vi i oss gjennom kostholder, særlig fra proteiner men IKKE fra melkeprodukter eller egg.
Kjøtt, fisk, fugel og helkornprodukter i hovedsak.
Fra disse proteinkildene finner vi en aminosyre kalt tryptofan. Tryptofan omdannes til flere ting, blant annet niacin. Også motsatt vil tilskudd av niacin kunne omdannes til tryptofan.

Hva er da dette med B3 og røyking? 
En ro i kroppen av å ta seg en røyk i en stressende situasjon, et velbehag når man ellers har mye uro å negative følelser i kroppen. Grunnen til dette er fordi røyk inneholder en del nikotinsyre. Nikotinsyre kan ses på som søsteren til niacin. Den gir den samme beroligende og gode følelsen i kroppen som du eller de som røyker opplever av å ta seg en røyk. Bare at nå kan du ta tilskudd av B3 istedenfor å utsette deg for de negative helseeffektene ved røyking.
For de som røyker vil de ha tilstrekkelig tilgang på nikotinsyre, en etterligner av niacin. Dette kan gjøre at kroppen tror den har tilstrekkelig og kan danne en form for seratonin. Ønsker du å slutte å røyke men beholde den gode følelsen du så bestemt mener du får av røyking kan B3 være svaret for deg. Det er iallefall verd et forsøk med tanke på helsegevinsten du kan få av å bytte ut nikotinsyre med niacin 😉

Tryptofan som jeg nevnte i sted omdannes til flere ting en bare niacin. Blant annet til seratonin som er kroppens lykkehormon og deretter til melatonin som er kroppens søvnhormon.

Dette er en av grunnene til at du anbefales å spise en god mengde proteiner og karbohydrater til kvelds. Et slikt måltid på kvelden vil hjelpe deg å holde igjen tryptofan i kroppen samtidig som tryptofan omdannes til seratonin og deretter meatonin for at du skal ha en god natts søvn.

B3, niacin gir økt sirukasjon i kroppen, dette er utrolig viktig for hjertehelsen og for flere andre viktige funksjoner i kroppen.
Har du ikke god nok sirkulasjon vil du ikke få oksygen til cellene dine, energien blir lav og hjernen får ikke det den trenger.

Det som skjer når du spiser proteiner som gir deg tryptofan i tillegg til at du tar et tilskudd med B3 som også gir tryptofan er at du får tryptofan til overs. Tryptofan til overs kan brukes til seratonin, lykkehormon. Sliter du med depresjon i mørketiden, tunge følelser, angst, allergi,  depresjon, vanskelig med å sove om kvelden, har dårlig fordøyelse, lite energi,  røykeslutt eller har mye stress i livet ditt så er B3 å anbefale, for disse plagene er tydelige tegn på at du trenger B3.

Så tenker jeg at jeg også bør forberede deg litt om du nå har tenkt å gå til innkjøp av B3. 
Start med å ta 1 tablett B3 100 mg per dag når du merker at flushet blir midlere kan du øke til 100 mg 3 ganger daglig. Når flushen her også blir mildere og tilslutt ikke kommer kan du gå opp til 500 mg en gang om dagen. Her også følger du med når flushet blir mildere og forsvinner så kan du øke til 500 mg tre ganger daglig.
Flush? 
Dette kjennetegnes med at 10 – 30 minutter etter du har tatt B3 kan du kjenne prikking i hodebunnen, i ansiktet og ørene. Det kribler, brenner og gir en følelse av solbrenthet. Kanskje klør det litt.
Huden vil også bli rød og litt varm. Dette varer 10 – 20 minutter.
IKKE FARLIG, men veldig sunt for kroppen din.
For å ikke få et så stort flush kan det være lurt å ta niacin sammen med mat.

Søk gjerne på youtube etter niacin flush og se flere fantastiske videoer med flotte leger som forteller om effekten av niacin 🙂

Skal du prøve deg på et niacin flush?