Hva er SIBO?

SIBO står for small intestinal bacterial overgrowth. Plagene er nok allerede kjent for deg – oppblåst, vond mage, treig fordøyelse/ løper på do hele tiden, hudproblemer, lite energi,  halsbrann, kvalme, tretthet og ledd og muskelsmerter.

SIBO er når bakterier som egentlig skal være i tykktarmen kommer seg opp i tynntarmen. Det er ikke skumle lumske bakterier det nødvendigvis er snakk om, problemet er bare at de er ikke skapt for å bosette seg i tynntarmen.

Veldig mange av de som får diagnosen IBS har egentlig plager knyttet til SIBO. Med å behandle SIBO kan man bli kvitt de ubehagelige symptomene.
84% av IBS pasienter har problemer med bakterieovervekst i tynntarmen, og 75% av IBS pasientene ble kvitt plagene sine ved å behandle for SIBO.  

Bakteriene gjør at fordøyelsen får noen utfordringer, ikke bryter man ned maten så godt som ønskelig i tillegg får man problemer med å ta opp næringen fra maten.
Disse bakteriene skaper et annet problem også, når kroppen får mat kan bakteriene velge å forsyne seg av maten før kroppen får nytten av den. På denne måten kan kroppen få mangel på mikronæringsstoffer slik som B12 og jern.

En god fordøyelse og en fungerende tarm er helt essensielt for å forhindre overvekst av bakterier på steder det ikke er ment å være mye bakterier, slik som i tynntarmen.

Det som kan være viktig for å forebygge slike plager er å ha god tarmbevegelse. Dette er viktig for å få sendt ut de stoffer som skal ut med avføringen men også for å forhindre at bakteriene får fotfeste.
Andre ting som er viktig er å ha nok magesyre slik at starte på fordøyelsen fungerer. Magesyren er viktig for å få brutt magen ned, magesekken har ikke tenner og kan ikke tygge maten videre, så maten som kommer ned i magesekken må brytes ned av magesyre før den sendes ut til tynntarmen. Blir ikke maten brutt ned her ( for lite magesyre) vil maten fermentere i magesekken å skape gass, ubehag og utfordringer for tynntarmen. For store biter kommer over i tynntarmen og gjør opptak av næringsstoffer vanskelig.

En annen ting som er nødvendig er tilstrekkelig med enzymer og galle, disse er med på å drepe uønskede bakterier. Syrenøytraliserene tabletter øker faktisk sjansen for uønskede bakterier, om de brukes av de som faktisk ikke har for mye magesyre. 
90% av personene som får resept på syrenøytraliserende har faktisk for lite magesyre og blir derfor behandlet feil.

Hva elsker bakteriene våre? Sukker.
Har du utfordringer med IBS eller plages mye av symptomene som er nevnt over anbefaler jeg å kutte ut sukker helt og få tarmen din i orden.