Barn og sukker

Fedme er den nye sultkrisen, overvekt begynner allerede i barnehage alder.
Hvorfor tar ikke voksne barnas sukkerinntak på alvor?

Sitat fra – bare bra barnemat <3

Jeg mener oppriktig at voksne generelt er alt for slapp når det kommer til sukkerinntak hos barn.
Kommentarer som ” nei litt gjør ingenting” eller “det er ikke så farlig, må være lov å kose seg”, for ikke å snakke om denne ” herlighet må du la barna få litt sukker, gir du aldri sukker så holdes barna utenfor og blir jo helt i hundre de få gangene de blir presentert for sukker!” fins det ikke et fnugg fornuft i.

Viste du at det er 8 gram sukker i en porsjon med ferdiggrøt ment for små babyer? 8 gram er halvparten av det daglige max inntaket for barn.

Barn har en kropp akkurat som oss voksne har, de prosesser som skjer i kroppen vår ved inntak av sukker skjer i aller høyeste grad i kroppen til et lite barn. Somregel skjer de i mye større grad, fordi mengden er helt annerledes hos en voksen og et barn.

Viste du at 1 is for en 5 åring tilsvarer 2,5 is for en voksen?

Hadde alle foreldre sett hva som foregår inni kroppen når den regelmessig utsettes for store mengder sukker hadde de færreste foreldre tillat sukker for sine barn.

Et gjennomsnittsbarn får i seg 190 gram sukker per dag!
Hvor kommer alt sukkeret fra da?
En av de største sukker synderne i kostholdet idag er brus. Når det er sagt er min personlige mening ikke at sukkerfri lett brus er et bedre alternativ, av flere andregrunner som vi ikke trenger se på idag.
Deretter finner vi både juice, iste og sukkerholdig saft. Vi inntar ganske mye flytende sukker rett og slett.

Hvorfor er det så galle med sukker?
Fordi det gir ubalanser på så mange plan. En ubalanse i tarmsystemet, de dårlige bakteriene som bor i tarmen blir foret på sukker og dermed blir det en overvekst av disse. Her kommer unormal sult inn i bildet, dårlig metthetsregulering, søtsug og et generelt sug mot raske karbohydrater inn. De dårlige tarmbakteriene tapper oss for energi når de kommer i flertall. Dette kan føre til både overvekt og sykdommer i det lange løp.
Sukker hindrer for næringsrik mat. Hvor mye skikkelig mat får du i deg eller barnet ditt etter å ha spist sukkerholdig mat? Ikke så mye. Sukkeret opptar plass for viktig næring. Dette gjør at den som spiser mye sukker mangler på forskjellige vitaminer og mineraler over tid.
Sukker gir som kjent en uro i kroppen, det ikke alle tenker på er at denne uroen også kjenne som en dårlig selvfølelse og ikke bare hyperaktivitet. Sukker påvirker hormonene våre noe som med en dårlig selvfølelse kan gi humørsvigninger, gjøre oss trise og sinte, irritert og gi dårlig tolmodighet.
Sukker nærer ikke bare de dårlige bakteriene i tarmen men gir også god grobunn for sopp. Candida er en sopp som vi er ment å ha i tarmen vår men i en viss mengde. Veldig mange sliter i dag med overvekst av candida, denne overveksten kan finne sted gjennom hele fordøyelsen.
Sukker forstyrrer hjernen vår, øker betennelser i kroppen, skaper et dårlig tarmmiljø som igjen klusser med fordøyelsen vår, det gjør oss i dårlig humør og gir faktisk en dårlig helse.

Barna er sjeldent så utakknemlige og vanskelig å ha med å gjøre som etter de har fått sukker og spist opp snopet sitt.

Det er ikke så rart det faktisk. Ved første øyekast kan det se ut som de er triste fordi de har spist opp og er fri men ser du litt nøyere etter skjønner du at det er faktisk ikke det som skjer. Det er kroppen deres som prøver å si ifra om at dette var ikke grei “mat”.

Har du tenkt over at barn elsker farger og de spør til stadighet om ” hvorfooor det?”?
Alle barn elsker å lære, de syns farger er fine og deres største forbilder er mamma og pappa.
Når barna eller faktisk foreldrene presisterer å si ” liker ikke” før maten er smakt på så er det faktisk ikke hos barnet feilen ligger.
Barn som får være med på å lage mat spiser mer.
Barn som blir tilbydd fargerik mat spiser mer fargerik mat.
Barn som har foreldre som spiser variert mat og smaker på maten er også barn som spiser variert og alltid smaker på maten.
Barn som får lære om maten de spiser har større interesse for maten og vil derfor spise mer mens de får en god selvfølelse.

En annen ting er at mange foreldre ikke tørr å stole helt på seg selv og egen matlaging. Maten i butikken er faktisk ikke bedre enn den du kan lage selv.
Babyen din må ikke ha kjøpegrøt for å få dekket sine behov.

Det er ikke snakk om å kutt sukkeret fullstendig, det er snakk om å få en oversikt og begrense. Matindustrien har lurt inn sukker i utrolig mange matvarer, særlig merket til barn. Du som voksen kan ta ansvar å se på innholdsfortegnelsen, bli en sukkerdetektiv og dermed ta gode valg. Det er en utrolig fin og faktisk overkommelig plass å starte.
Står sukker merket som en av de 5 første ingrediensene ville jeg lagt varen tilbake å sett etter et bedre alternativ. Samme om varen inneholder mer enn 5 gram sukker per porsjon.

Det er faktisk heller ikke snakk om å ta bort kosen, for kos skal dere få mer enn nok av og det trengs det faktisk ikke sukker til 🙂
Naturlig søtning som tørket frukt, moden banan, kokosblomstsukker, honning eller stevia er alternativer som kan brukes når dere selv skal lage noe søtt.

 • Bli mer bevist –
  se på innholdsfortegnelsen.
 • Få en oversikt også over kostholdet til barnet ditt i barnehagen –
  for de fleste barna tilbringer en del tid i barnehagen liøpet av uken og spiser endel av sine måltider er. Og ofte lurer det seg inn unødvendig med sukker, et par bursdagsfeiringer, en solskinnsdag, en eller annen form for markering og vips er vi oppe i et par is, noen boller og et lite kakestykke bare i barnehagen i måneden! Dette kommer i tillegg til det sukkeret du og besteforeldrene strør barna med på hjemmebanen, da er det faktisk ille.
 • Ta et skritt om gangen –
  gjør et lite bytte, ta et annerledes valg, lær deg og spør om råd.
 • Ikke vær redd for å si ifra –
  det er ditt barn og en av dine jobber er å velge det som er best for dine barn. Når barnet selv ikke klarer å ta det ansvaret eller har kunnskapen til å ta et fornuftig valg da er det greit at voksne i nærheten kan si ifra for dem.
 • Stol på din egen matlaging –
  mos havregrøt til babyen på 6 måneder som trenger fast føde, lag en grønnsaksmos med kjøttkraft i for et skikkelig kraftmåltid for babyer i vekst, bak brødet selv eller lag en balansert smoothie selv som metter godt å gir gode byggeklosser. Din mat er renest, ferskest og smaker best målt opp mot den som står i butikkhylla 😉

Kjenner du i deg selv at dette stemmer for deg å dine? Har du lyst på tips til sunn kos som også barna liker? Kunne superbrus vært et fint alternativ i din familie? Gi meg en kommentar om du ønsker flere sunne fristelser også for små barn 🙂