Stoffskiftet, fettsyrer, kosthold og tilskudd

Helse og kosthold henger sammen, det er de fleste enige i. Men hvor langt denne sammenhengen trekkes er veldig forskjellig, vårt syn på kosthold og helse er veldig forskjellig.
Stoffskifte, særlig lavt stoffskifte er en sykdom som flere og flere får erfaring med. Og her har faktisk kostholdet noe å si!

Stoffskiftet vårt styres i stor grad av hormoner, og hormoner er bygd opp av mat. Proteiner, fettsyrer og kolesterol.
Ser vi på kostholdet hos en gjennomsnittsnordmann i dag ser vi fort at det er fettfattig mat, lite og sjeldne proteiner og mye mye karbohydrater.
En person med stoffskifteproblemer forbrenner enten veldig treigt og har en nedsatt hormonavsonding. Eller så er stoffskiftet for høyt og kroppen går i en slags alarmmodus hele tiden, man kan ha symptomer som ved lavt stoffskiftet fordi binyrene blant annet nesten er helt utslitt og man kan føle man går i høygir og er utslitt hele tiden.
Felles for disse stoffskifteprobleme er ofte mangelen på fettsyrer. Nå sier ikke jeg at du kan kurere dine stoffskfite problemer med fettsyrer men du kan bedre din livskvalitet og helsen din. Er du ikke så gira på flere forskjellige medisiner med forskjellige bivirkninger så kan jo det være veldig greit å prøve ut vel?

Hva kan du gjøre dersom du har utfordringer med stoffskiftet?
Du kan ta en test hos legen ( eller privat via furst for eksempel ), her kan du få sjekket TSH, T4, T3, anti TPO og rT3. Dette gir grunnlag for å kartlegge ditt stoffskifte, TSH og T4 alene gir ikke det grunnlaget.
Hva om du sjekker TSH og T4, men så ligger ditt stoffskifteproblem med omdannelsen av T4 til T3? Da sitter du der med den samme dårlig helsen uten å komme i mål.
En lege kan være vanskelig på dette og mene det er unødvendig, for meg er det merkelig når alle leger også må ha vært gjennom studier om sitronsyresyklusen men uansett, poenget er at det er viktig å sjekke flere sider av stoffskifte problemet. Feilen må ikke ligge i en forhøyet TSH!

Etter en mulig kranglete tur til legen kan du se over kostholdet ditt.
Her er det nok noen endringer du kan gjøre.
Du kan legge til en proteinkilde i hvert av dagens hovedmåltider, du kan innta større mengder mettet og enumettete fettsyrer i kostholdet ditt og du kan med fordel begrene og kutte ut noen av dine karbohydratkilder. Særlig de uten næring, for de gir bare ubalanse i kroppen. Da er det i grove trekk snakk om sukker og hvitt mel.

Det fins noen kosttilskudd du kan ta for å bedre stoffskiftet ditt. Det første du kan gjøre er å sjekke ut magesyre din. Veldig mange med stoffskifte problemer har også for lite magesyre noe som skaper trøbbel i fordøyelsen, opptak av næring, vitaminer og mineraler.

Deretter kan tilskudd av omega 3, magnesium, selen og B6 være gode tilskudd.

Sliter du med å komme i mål med stoffskiftproblemene dine og føler du ikke helt får den hjelpen du trenger så få tak i en kostholdsveileder eller ernæringsterapaut. Kostholdets påvirkning på helsen er vi helt klart ganske god på! 😉

Stoffskifteforbundet har også skrevet veldig fint om denne problemstillingen, sjekk gjerne ut her – Mennesket, en kjemisk fabrikk.

2 kommentarer

  • Marita

    Veldig bra innlegg! Jeg har selv lavt stoffskifte og har hatt stor effekt av å minske inntaket av karbohydrater og samtidig øke inntaket av fett. Mel, pasta og ris er helt ut her hjemme nå. Bortsett fra at jeg i det siste begynte å eksperimentere med surdeig av spelt, som jeg ser ut til å takle helt bra i moderate mengder.

    • Marit

      Ah så fint å høre at du har blitt bedre 🙂 Kostholdet har nok mye større innvirkning på helsen enn mange tror 🙂 Ha en fin dag 🙂