Få balanse i styrketreningen din

Crossfit er en treningsform som har vokst seg stor og populær ganske kjapt. Og det er en utrolig fin treningsform å benytte seg av. Her får du trent variert men samtidig bestemt, med tanke å hvordan du trener.
I crossfit trener man somregel på å løfte, skyve, bøye, dra og finne balansen.

Ser vi tilbake i tid og prøver å legge merke til hvordan vi mennesker jobbet og trente da ser vi store kontraster til hvordan vi har det idag.
Vi kan se tømrere som løftet og bar ved og stokker med seg, eller bønder og melkemenn som sto i stabile stillinger og bøyde seg utallige ganger for dagen. Vi ser fiskere som dro i land garn og balanserte i timesvis i forskjellige stillinger ute i båten sin. Vi ser husmødre som vasker trapper og både løftet og dro med seg bøtter med vann, klesvask, mat og det hele.

Dette var hverdagen før i tiden, idag er det knapt nok endel av hverdagen vår.
Når vi idag skal trene styrketrening er det fort å enten låse seg fast i et bestemt treningsmønster med bare løfting eller så har vi såpass dårlig tid til trening at vi prøver å gå gjennom utallige øvelser på kortest mulig tid. Styrketreningen vår blir både rotete og uten balanse.

  • Dytting
  • Draging
  • Bøying
  • Bæring
  • Løfting
  • Henging

Driver du med crossfit eller føler du har god balanse på de 6 nevnte over her så er saken grei, men utover det kan vi godt prøve å bli mer balansert i styrketreningen. Hva betyr det egentlig? Om du er den som bruker mest tid på å løfte vekter kanskje du skal plukke opp noen vekter å bære de med deg frem og tilbake på treningssentere, eller bruk gjerne en stein ute i naturen om du er den som ikke liker å trene på senter.
Er du den som trener mest utfall og knebøy kanskje du skal prøve en chin up eller å dytte på noen tunge vekter / dekk / stubbe.
Hvorfor skal du gjøre dette? Fordi det er viktig å balansere ut styrketreningen også. Få en oversikt over hva du gjør, hvem du er, hva du ønsker, hvordan du trener og hvilken livsstil du har for å kunne få de resultatene du er ute etter.
Fordi vi idag er mye mer stillesittende enn vi var før i tiden og får derfor ikke brukt kroppen vår på samme måte som vi gjorde før, og på den måten vi er skapt for å bruke kroppen.

Har dette noe for seg? Det høres kanskje litt rart ut, at du skal bruke tid på å dytte på en stubbe eller bære på vektene på treningssentere? Men prøv det noen ganger og se selv. Er dette muskelgrupper som skjeldent får brukt seg ellers så vil du nok kjenne det godt både en og to dager etterpå.