Fettsyrebalansen

Her skal vi ta for oss fettsyrene omega 3 og omega 6. Dette er essensielle fettsyrer, noe som betyr at vi må tilføre de via kosten / kosttilskudd for kroppen kan ikke produsere disse selv. Og hvorfor er denne balansen så viktig for deg?

 

NIFES (Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning) anbefaler et forhold på 5:1, altså at vi ikke inntar mer enn 5 ganger så mye omega 6 som omega 3. De siste tiårene har kostholdet i den vestlige verden endret seg og vi spiser mer bearbeidet mat som har mye omega 6, og som inneholder arakidonsyre.
Arakidonsyren er blant annet med på å skape betennelser i kroppen.

I dag har vi et forhold på 15:1 av omega 6 og omega 3. Iløpet av de siste 40 – 50 årene har kostholdet vårt endret seg og vi får nå i oss mye mer bearbeidet mat, samtidig brukes bearbeidete planteoljer mye i tilberedning av maten vår.  Også kraftforprodusentne benytter seg av de samme plantematrialene når det produseres kraftfor til industriell kjøttproduksjon og fiskeoppdrett.
Omega 3 er en fettsyre som tåler mindre enn omega 6 gjør. Det vil si at selv om maten vi spiser inneholder omega 3 vil ikke kroppens celler få godt nytte av det om fettsyren brytes ned under bearbeiding til ferdigmat.
Det er viktig å poengtere at omega 6 ikke er farlig. Vi ønsker å oppnå en god balanse og kvalitet når vi ser på fettsyrebalansen vår.

Oppsummering: Vi har store helsefordeler med å balansere ut omega 3 / 6 verdiene våre. Det kan vi gjøre med å innta mer omega 3, begrense omega 6 inntaket og bli mer bevist på hvor vi får de ulike fettsyrene ifra. Igjen ønsker vi å se på hva vi kan spise mer av istedenfor det som skal være fyfy.

Symptomer ubalanse i fettsyrene :
– Økt betennelser i kroppen
– Dårlig immunforsvar
– Angst og depresjon
– Ubalanse i stoffskiftet
– Konsentrasjonsvansker
– Hudproblemer
– Søvnproblemer
– Humørsvigninger
– Muskelsmerter, stive ledd
– Dårlig syn

Hvor finner vi omega 3?
Fet fisk og skalldyr.
Linfrøolje, hampfrø, rapsolje, kokosolje, valnøtter og grønne grønnsaker i hovedsak.

Hvor finner vi omega 6?
Planteoljer som soya, mais og solsikke. Også margarin.
Brød, pasta, kjeks og halvfabrikat/ferdigmat.
Tortilla, potetgull, buljongterninger og påleggssalater.

Når vi for denne oversikten er det ikke lengre så rart at balansen mellom disse to fettsyrene er i såpass ubalanse.