10 tips som kan hjelpe deg med vektnedgangen

Vektnedgang er og bli et interessant tema, her får du 10 tips som kan hjelpe deg på din vei 🙂

  • Få nok søvn – å få nok søvn er viktig for kroppen, og særlig når det kommer til vektnedgang. Mangel på søvn øker produksjon av hormonet grelin som øker apetitten, samtidig svekkes impulskontrollen og vi har derfor lettere for å unne oss en sjokolade eller stikke innom bensinstasjonen for å finne en lunsjmeny.
  • Balanserte måltider –  husk en fett og proteinkilde til måltidene dine. Å dekke dagens behov for karbohydrater er enkelt, det klarer vi uten å ofre det en tanke. Derimot er det fort å glemme både fettkilden og proteinkilden i måltidene, fokus på dette!
  • Tygg maten godt – fordøyelsen starter allerede i munnen. Tygger du ikke maten godt vil den ikke bli fordøyd skikkelig, og klarer ikke tarmen din å fordøye maten har vi ingen nytte av maten heller.
  • Hverdagsaktivitet – er mer enn bare en myte, det funker. Parker litt lengre unna, ta trappen, husarbeid, hagestell og andre hverdagsaktiviteter er med på å øke hva du forbrenner. 
  • Kvitt deg med så mye stress som du kan. Stress over tid gjør at vi skiller ut mer kortisol som er kroppens stresshormon, kortisol i mengder fører ofte til fedme.  Les mer om kortisol og fettlagring her!
  • Dropp sukkeret. Raffinert sukker er ikke sunt, det er de fleste av oss klar over. Men selv om du skal kutte sukkeret betyr ikke det at du ikke skal kunne spise søte ting! Finn sukkeret i matvarer, når vi begynner å se på innholdsfortegnelsene blir vi mer bevist og kan få noen overaskelser på hvor det faktisk fins sukker. Bytt ut det raffinerte sukkeret med andre alternativer som, tørket frukt, sukrin, stevia, fibersirup osv.
  • Øk aktivitetsnivået ditt gjennom uken. Prøv å få inn et par gåturer iløpet av uken, kanskje finner du en treningsform du ønsker å prøve ut. Dans, yoga, spinning, gruppetimer, kampsport, PT timer, venninne gå turer osv. Test ut forskjellige varianter av trening og se om du finner noe du liker, da er det enklere å få til trening – og trening skal være lystbetonet. Hverdagsaktiviteten er også med på å øke aktiviteten din gjennom uken, så alt teller!
  • Spis mer grønnsaker. De fleste av oss spiser for lite grønnsaker, ha som mål å spis noe grønnsaker til alle av dagens måltider. 
  • Matintoleranse – flere av de som sliter med vektnedgangen kan ha en matintoleranse som ligger i bunnen og gjør hele prosessen vanskelig. Ta kontakt med en veileder og sjekk det ut.
  • Alkohol – vær bevist på ditt alkoholinntak. Stort inntak av alkohol uken gjennom kan gjøre at vektnedgangen er vanskelig og langsom. 

Det anbefales alltid at mennesker som sliter med vektnedgang og andre difuse symptomer tar dette opp med fastlegen, finner ikke fastlegen en løsning kan kostholdsveiledning være til stor hjelp.