Hva kan du gjøre for å styrke tarmen din?

Tarmen er utrolig populær og vi er mange som sliter og har slitt med fordøyelsen. Så dette er et spørsmål som går igjen fra dere, håper dere tar rådene med dere å tester de ut. Det er ikke nødvendig å gjøre alt på en gang men begynn et sted og ta det i etapper – du er uansett lengre mot målet da enn før du startet.

Mange plager og utfordringer vi møter på i hverdagen kan bunne i en sliten og irritert / stresset tarm. Det er derfor utrolig viktig å ta vare på selve tarmen men også de som bor der, og hvem vi ønsker at skal bo der.
For at du skal ha nytte av den sunne gode maten du spiser som du så idelig vet er godt for kroppen din, ja da må fordøyelsen din være på plass først. Om ikke blir situasjonen den samme som jeg skriv om i går i innlegget om magnesium.

Vi kan tenke oss fordøyelsesrøret som takrennen på huset vårt. Takrennen tilhører huset slik som fordøyelsesrøret tilhører kroppen. 
Vannet som renner gjennom takrennen er derimot IKKE inni huset vårt bare fordi det går gjennom takrennen. Og slik er det med fordøyelsen også. Maten, drikken og kosttilskuddene vi tar er ikke I kroppen vår bare fordi det går gjennom fordøyelseskanalen. 
Vi er avhengig av å absorbere og ha et viss næringsopptak for å ha nytte av det vi spiser og drikker, om ikke går jo maten bare rett gjennom.  

~ 5 tips som styrker tarmen din ~

 • Spis næringsrik ren mat
  Dette er første skritt for å ta varme på tarmen din og alle utfordringer den kan bunne i. Halvfabrikat og den slags enkle løsninger må bort. Lag maten selv og bli imponert over hvor enkelt og godt det faktisk er!
  Næringsrik mat er den maten vi som mennesker er mest tilpasset å spise, den maten vi kan nyttegjøre oss best av.
  Her snakker jeg om hele korn, nøtter, bær, kjøtt, fisk, innmat og grønnsaker. Fersk og minst mulig bearbeidet slik at næringen forblir i maten og tilsettningsstoffene uteblir. Ren mat som kroppen kan kjenne igjen og som gir mer enn den tar.
 • Spis prebiotisk mat
  Prebiotisk mat er næring til de allerede gode bakteriene i tarmen. Istedenfor å bare tilsette nye kan vi fore opp de gode som allerede er der. Prebiotisk mat er for eksempel fermentert mat med levende bakterier, det er yoghurt, ketchup, vannkefir, surmelk, banan, løk, hvitløk, bønner, linser, tomat, potetsalat.
 • Lag kraft å drikk / spis 1 dl per dag  
  Særlig kyllingkraft er bra for tarmslimhinnene. Som en fast food løsning kan du bruke kollagen eller gelatin pulver som du enkelt tilsetter i varm eller kald mat og drikke. På denne måten får du enkelt i deg mange av de aminosyrene du trenger for å reparere tarmslimhinnene dine.
 • Stress ned
  Finn ut av hva som stresser deg og fjern det som fjernes kan. Skriver vi ting ned å får litt perspektiv på det kan det være enklere å rydde unna. Sett av tid til det som gir deg energi og glede, ikke bare det som burde vært gjort.
 • Ha nok magesyre
  Magesyren er utrolig viktig for resten av fordøyelsen vår. Det har i mange år vært så stort fokus på å fjerne magesyre og alt det negative den bidrar med at mange hører magesyre å tenker bare dårlig rundt det. Men magesyre skal vi ha! Og har du for lite, som flesteparten av oss har så vil du oppleve problemer med fordøyelsen din.
  Maten som ikke blir brutt ned av magesyren blir liggende i magesekken å gjære, noe som gjør deg oppblåst og stinn. Maten blir ikke godt nok fordøyd videre i tarmen noe som gir deg et dårlig næringsopptak. Når maten kommer til tykktarmen er det mye næring å gi til de dårlige magebakteriene, dette kan lage mye romling, luft, ubehag, diare og/ eller forstoppelse.
 • Kosttilskudd for bedre tarmhelse –
  Du trenger ikke ta alle men her kommer en liste over hva som kan være nyttig :
  Purify
  Phytolife
  Probiotika
  D vitamin
  Glutamin
  Kollage / Gelatin
  Enzymer 
  Omega 3