Vannkefir steg for steg

Vannkefir er en mild og god probiotisk drikk som kan drikkes av store og små. Den er et supert alternativ til brus, saft og juice og du kan lage med de smakene du selv vil. Jeg drikker gjerne en rød vannkefir som et alternativ til alkohol, bruker den i smoothien eller i gelegodisen for å få en probiotisk effekt.

Vannkefirkorn har ingenting med kefir i den forstand vi kjenner den å gjøre, så denne er helt trygg å drikke for de med melkeallergi.
Vannkefirkornene er laget av krystaller av bakterier og gjærsopper. Bakterien og gjæren livnærer seg på sukkeret, formerer seg slik at det oppstår probiotiskebakterier.

Du trenger :

1 – 2 ss vannkefir korn
4 ss sukker
Rosiner
Sitron
1 liter vann

Du kan bruke facebook gruppen ” fermentering” for å spørre etter vannkefir korn, disse kornene formerer seg etterhvert som du lager vannkefir så disse bruker man å gi bort så man slipper å kaste de. Om du ikke finner tak i der kan du få kjøpt startkultur på vannkefirkorn fra naturligliv.no.

Finn frem en glasskrukke, jeg har brukt et stort Norgesglass. Hell 1 liter kaldt ferskt vann i glasset, og ha oppi 4 ss sukker. Jeg brukte 3 ss økologisk hvitt sukker og 1 ss økologisk kokosblomstsukker. Prøv deg frem med forskjellige varianter. Grunnen til at jeg tilsatte kokosblomstsukker er fordi jeg har lest at vannkefirkornene koser seg ekstra med næringen fra kokosblomstsukkeret.

Rør rundt med en slikkepott slik at sukkeret løser seg opp. Finn frem en sitron og skjær en passe tykk skive som du skal ha i glasskrukka. Om du har en økologisk sitron trenger du ikke skjære vekk skallet slik jeg har gjort men jeg fant ikke tak i økologisk sitron så da tar man vekk skallet for å unngå sprøytemidlene fra skallet.

Ta en neve rosiner og hell i glassskrukka. Det er viktig at rosinene er sulfatfrie, er de ikke det vil vannkefiren bli ødelagt og lukte ganske vondt. Jeg brukte sun maid sine økologiske rosiner og det gikk helt fint 🙂

Nå skal vannkefirkornene oppi, 2 ss har jeg brukt 🙂
Så er det bare å skru på lokket og sette den på en hylle eller på benken i 48 timer. På Norgesglasset har jeg bare brukt glasslokket og metallkorken for å lukke det, ikke gummistrikket altså. Det er for å unngå at det lagrer seg opp trykk i krukka.

Det er helt normalt at vannkefirkornene synker til bunns, etter 1 – 2 døgn vil noen hoppe opp og ned kanskje. Det er fordi det produseres Co2 som fanges i kornene og gjør at de flyter.