Frifor – knekkebrød, rik på jern og snill med blodsukkeret

Disse knekkebrødene er dessuten uten melk, kan være glutenfri med glutenfri havregryn, de er uten gjær som mange knekkebrød inneholder og de er veldig god mot blodsukkeret ditt på grunn av sitt lave innhold av karbohydrater.

Oppskrift – 

100 gram solsikkekjerner
100 gram sesamfrø
200 gram linfrø
150 gram havregryn
50 gram hirse ( har du ikke hirse kan du bruke mer havregryn )
1 ts salt
1 – 2 ss kokosolje
5 – 6 dl vann

Rør sammen det tørre og tilsett så vann og olje. Del røren i to å ha på hvert sitt bakepapir. Legg så et bakepapir på toppen å bruk en kjevle til å fordele røren på bakepapiret, på denne måten slipper du gris og uendelig fordeling med slikkepott 🙂
Sett begge brettene i ovnen, varmluft 160 grader.
Stek i 45 minutter, ta ut og skjær opp. Snu nå plassen på brettene, forje som sto øverst står nå nederst og motsatt.
Stek vider i 30 – 45 minutter. Avkjøl på rist.
Knekkebrødene bør oppbevares i metalboks, ikke plast. Jeg bleier å fryse ned ene brettet, tiner fort og holder seg kjempegodt i fryseren 🙂

Alle har tilgang til kostholdsplanleggeren og kan lage seg en profil og enkelt finne ut hvor mye av hva maten de spiser inneholder, det er det jeg har gjort her.
Så disse tallene er ikke for at man skal være nødt til å telle næringsstoffene sine hele tiden men på akkurat denne var det veldig spennende å kunne vise forskjellen. Knekkebrød mot vanlig brød – 
1 knekkebrød er grovt regnet å ha rundt 6 – 7 gram karbohydrater i seg, målt imot en vanlig brødskive som har 12 gram karbohydrater i seg.
Når det kommer til proteiner har knekkebrødene 4 gram proteiner mens den samme skiva kommer på rundt 2 gram proteiner.
1 knekkebrød er målt til 9 gram fett mens en brødskive er målt til 0,7 gram. Og som vi har sett og lært så er ikke fett en ting vi trenger å være redd for. De som nå sier de ikke blir mett av knekkebrød må kanskje prøve om igjen. For med disse tallene er du ganske sikkert garantert å bli mer mett og ha bedre metthetsfølelse av 1 knekkebrød enn av 1 brødskive.
En annen interessant ting jeg la merke til er jern innholdet. Veldig mange sliter med lite jern, særlig kvinner og barn. Et av disse knekkebrødene inneholder 1,6 mg jern mens en brødskive bare inneholder 0,4 mg, et kjøpe knekkebrød inneholder til gjengjeld bare 0,6 mg jern per stykk. Det er faktisk ganske stor forskjell!

For at jern skal tas bedre opp i kroppen er C vitamin ganske nyttig, knekkebrødet inneholder 3 mg C vitamin mens brødet er målt til 0. Man kan selvsagt øke både jern og C vitamin nivå her med å toppe skiven med pålegg og frukt / grønt som er rik på jern og C vitamin 🙂 

Er du usikker på fettsyrer i kostholder kan du lese denne artikkelen som nylig kom ut – Mettet fett frikjennes