Er maten du spiser viktig for hormonene dine?

Når det kommer til hormoner og mat er det kanskje insulin de fleste av oss har hørt om, men vet du at når du spiser mat så settes en reke hormoner igang?
Ordet hormon betyr – å bevege seg raskt mot noe.

Hormonene våre er kjemiske stoffer som produseres i små kjertler, deretter fraktes de med blodbanen til de steder hvor de skal utøve sin viktige jobb. Hormoner har en finger med i spillet i så å si alt som skjer i kroppen vår, å ha en god hormonkontroll er veldig viktig for helsen vår.

Sett bort fra hormoner og mat så tenker kanskje de fleste på “gale” gravide damer når de hører hormoner, eller en stor mann på treningssenteret full av testosteronhormon, eller kanskje en bekjent med stoffskifteproblemer men hormoner har mange andre viktige oppgaver.
Hormonenes oppgave kan være å regulere blodsukkeret, energifordelingen i kroppen, gi fra om sult og metthetsfølelse, styre salt og energibalansen og hvordan vi skal reagere på stress.
Ubalanse i hormonproduksjon vil somregel på en eller annen måte vise seg som sykdom.

Hormoner sendes altså ut via blodbanen og til sin målgruppe og ser til at målgruppen produserer helt bestemte stoffer som deretter skal gjøre sin viktige jobb i kroppen. Hva er så disse stoffene og hormonene bygget opp av?
Mat. Jepp, maten du spiser.

I hovedsak aminosyrer fra proteiner, fett fra fettsyrer og kolesterol. Så ja det er viktig å spise nok proteiner, fett trenger kroppen og noe kolesterol skal vi altså ha. 

Hvorfor så mye fokus på insulin, stabilt blodsukker også hos de som ikke har diabetes?
Fordi, når det gjelder fettforbrenningen vår og sukker og energibalansen så er insulin det viktigste hormoner. Insulin produseres i bukspyttkjertelen som ligger i magen. Vi trenger insulin, men vi trenger ikke for mye av det. For mye insulin vil påvirke forbrenningen din negativt og gjøre deg fet, men det vil også øke produksjonen av såkalte dårlige eikosanoidene som gjør helsen din dårligere.

Eikosanoider er kroppens skjulte superhormon som ikke så mange har hørt om enda. De har kort levetid og jobber kjapt og effektivt. Man kan si at det er disse eikosanoidene som detaljstyrer helsen vår. Både hjerte- og karsystemet, hjerne- og nervesystemet og immunsystemet er underlagt eikosanoider. Å fungere uten de er ikke mulig.
Ibux, naproxen, aspirin er eksempler på betennelsesdempende medisiner vi kjenner til idag, disse brukes effektivt for å hemme produksjonen av prostagladiner, som er en type “dårlige” eikosanoider som skaper betennelser i kroppen vår. Å ha en god balansegang mellom de “gode” og “dårlige” eikosanoidene i kroppen er like viktig som enhver annen balanse for å gi mulighet for god helse. Og hva er det som styrer produksjonen av de “gode” og de “dårlige” eikosanoidene i kroppen? Hormoner, særlig insulin og glukagon.
Insulin = får blodsukkeret til å synke.
Glukagon = får blodsukkeret til å stige.

Vil du lese mer om hormonene våre å maten vi spiser?